Marile companii care vor face parte din Fondul Suveran de Investiții
O propunere legislativă privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții a fost înregistrată la Biroul permanent al Senatului. Inițiatorii propunerii sunt 185 de parlamentari PSD și ALDE, printre care și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.
Lista operatorilor economici propuși a face parte din portofoliul FSIDI conține 89 de nume. Conform expunerii de motive, ei au fost aleși în funcție de următoarele criterii: neclasificarea în sectorul administrației publice, conform European System of Accounts 2010; companii profitabile cu capitaluri proprii suficiente și cifră de afaceri semnificativă; o parte din societățile incluse în listă sunt tranzacționate pe piața bursieră, în timp ce pentru altele există premize în vederea listării lor și a tranzacționării ulterior preluării.
Printre acești operatori economici se numără: Hidroelectrica SA, Romgaz SA, Regia Națională a Pădurilor Romsilva RA, SN Nuclearelectrica SA, Loteria Român, Registrul Auto Român, CFR Călători SA, Compania Națională a Uraniului SA, Poșta Română SA, Compania Națională Unifarm SA, Editura Didactică și Pedagogică, Metrorex SA, CEC Bank, OMV Petrom, Rompetrol Rafinare SA.
„Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții SA își propune ca obiectiv direct susținerea dezvoltării economice prin investiții în sectoare competitive, care antrenează un efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară”, se arată în expunerea de motive.
Avertisment: România, tot mai aproape de recesiune
România riscă să treacă printr-o nouă recesiune. Este semnalul de alarmă tras de economişti, la nici o săptămână după ce Statistica a anunţat o creşterea economică peste aşteptări. Este însă o creştere bazată pe consum, care nu poate susţine avansul economiei pe termen lung. Totuşi, politicienii români par să aibă alte preocupări. Vor cu orice preţ să modifice Codul fiscal, chiar dacă patronatele atrag atenţia că măsurile vor destabiliza mediul de afaceri.
Oamenii de afaceri spun că modificarea Codului fiscal nu este necesară şi are mai degrabă efecte negative pentru economie. Spre exemplu, impozitarea companiilor cu afaceri de până la un milion de euro cu 1% din venituri va afecta 80 la sută din firmele din România, spun antreprenorii.
„Vom îngropa și micile investiții, pentru că dacă el are un an pierderi, el tot plătește impozit pe cifra de afaceri. Cerem să rămână opțional”, spune Cristian Pârvan - Patronatul Investitorilor Autohtoni.
Oamenii de afaceri nu înţeleg nici de ce e nevoie de transferul contribuţiilor în sarcina angajatului.
Cum puteți obține rate mai mici la credite
Aveţi nemulţumiri la adresa vreunei bănci şi nu vreţi să pierdeţi timpul în instanţă? Puteţi apela la mediatorii Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar, organizaţie înfiinţată la cererea Comisiei Europene. Serviciile sunt gratuite, nu aveţi nevoie de avocat, iar soluţia este rapidă.
Două luni a durat rezolvarea cazului unui bucureştean cu credit în franci, care avea pe rol mai multe procese împotriva băncii. Negocierile i-au adus reclamantului o rată lunară cu 37% mai mică, de la 3.800 de lei la 2.400 de lei.
Este al patrulea client care cere amânarea unui termen al procesului pentru a încerca soluționarea amiabilă.
Până acum, 400 de persoane au apelat la Centrul de mediere, iar 100 de dosare au fost rezolvate prin conciliere între părţi.
Comentarii articol (0)