MDRAPFE a publicat un calendar orientativ al tuturor programelor de finanțare ce vor fi lansate în luna decembrie a acestui an, precum și în cursul anului viitor. Din cele peste 120 de operațiuni ce vor avea sesiuni de depunere a proiectelor în perioada următoare, prezentăm în cadrul acestui articol principalele soluții de finanțare pe care mediul privat (în mod independent sau în cadrul unor parteneraiate public-private) le va avea la dispoziție pentru sprijinirea afacerilor.
În cadrul acestui calendar orientativ au fost incluse sesiunile viitoare sprijinite prin intermediul celor șase programe operaționale aflate sub coordonarea MDRAPFE. De asemenea, solicitanții interesați de accesarea unor fonduri europene pentru înființarea și dezvoltarea afacerilor vor mai avea la dispoziție alte două programe complementare (Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime) aflate sub coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În acest caz, calendarul orientativ al viitoarelor sesiuni de depunere a cererilor de finanțare nu a fost încă anunțat.
Printre apelurile care se vor lansa în perioada următoare, MDRAPFE a planificat finanțarea următoarelor domenii:
- sprijinirea untităților de inovare și transfer tehnologic;
- înființarea și dezvoltarea incubatoarelor și acceleratoarelor de afaceri;
- îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii;
- creșterea investițiilor private în cercetare și dezvoltare;
- promovarea antreprenoriatului prin susținerea financiară a cursurilor de formare profesională și a schemelor de finanțare a afacerilor debutante;
- promovarea antreprenoriatului social și a întreprinderilor sociale.
1. Promovarea transferului tehnologic
Promovarea transferului tehnologic va fi una dintre principalele direcții către care fondurile europene vor fi direcționate în perioada imediat următoare. Fondurile planificate pentru acest tip de afaceri sunt puse la dispoziția solicitanților prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), suma totală a acestora depășind 200 de milioane de euro.
Sunt eligibile pentru a solicita sprijin nerambusabil centrele de transfer tehnologic, parcurile științifice, dar și parteneriatele făcute de către IMM-uri cu acestea.
Aceste programe de finanțare vor debuta, conform planificării efectuate de către MDRAPFE, în luna decembrie a acestui an și se vor închide în septembrie 2018.
2. Înființarea și dezvoltarea incubatoarelor și a acceleratoarelor de afaceri
POR va susține înființarea și dezvoltarea acestor structuri de sprijinire a afacerilor prin intermediul a două alocări financiare distincte, ce vor totaliza aproximativ 110 milioane de euro. Banii pot fi accesați de către IMM-uri, Autorități Publice Locale, dar și de către ONG-uri până la finalul lunii martie 2018.
3. Îmbunătățirea competitivității IMM-urilor
Tot prin intermediul POR, IMM-urile vor putea accesa aproximativ 43 de milioane de euro pentru dezvoltarea unor afaceri în zona Deltei Dunării. Programul de finanțare va debuta în luna decembrie a acestui an, urmând ca sesiunea să se închidă în luna aprilie 2018.
Banii vor putea fi obținuți cu precădere pentru realizarea unor construcții, achiziția de utilaje și echipamente, dar și pentru implementarea unor sisteme de management al calității.
4. Fonduri pentru cercetare dezvoltare și proiecte inovative
Aproape 190 de milioane de euro vor fi alocați, în perioada următoare pentru sprijinirea afacerilor din sfera cercetării și dezvoltării, în scopul dezvoltării unor activități inovative în economie.
Banii vor fi disponibili pentru toate întreprinderile care au drept obiect de activitate cercetarea-dezvoltarea, dar și universitățile publice și instituțiile naționale de cercetare-dezvoltare și inovare sunt eligibile.
Banii pot fi accesați până la finalul lunii iunie 2018 și totalizează peste 185 de milioane de euro.
5. Susținerea cursurilor de formare profesională și sprijinirea antreprenoriatului
Dacă în prezent se derulează programele de finanțare România Start-up Plus și Start-up Diaspora, în perioada următoare vor debuta linii de finanțare similare, care vor sprijini în prima etapă participarea la cursuri de antreprenoriat, pentru ca mai apoi să ofere fonduri nerambursabile celor mai bune planuri de afaceri prezentate de către participanți.
Aceste scheme de finanțare vor fi susținute de către Programul Operațional de Capital Uman (POCU) prin intermediul mai multor sesiuni planificate să debuteze în anul 2018.
6. Promovarea antreprenoriatului social
Fondurile pentru sprijinirea antreprenoriatului social și susținerea întreprinderilor sociale vor fi derulate prin intermediul POCU, prin două sesiuni de primire a cererilor de finanțare ce se vor încheia în luna martie 2018. Fondurile vor putea fi utilizate pentru consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă și totalizează peste 96 de milioane de euro.
Mai jos poate fi consultat calendarul orientativ publicat de către MDRAPFE pentru sesiunile de primire a cererilor de finanțare aferente celor șase programe operaționale gestionate, precum și alocarea financiară disponibilă.