Aceste apeluri de proiecte lor fi lansate prin intermediul programelor de finanțare aferente politicii de Coeziune 2021 - 2027, pentru care MIPE a lansat un calendar orientativ.
Concret, este vorba despre următoarele oportunități de finanțare pe care antreprenorii le vor avea la dispoziție în cursul anului 2025 pentru investiții în domenii precum cercetare-dezvoltare și inovare, IMM și antreprenoriat, economie circulară, digitalizare, dezvoltarea competențelor, dar și formare, instruire și dezvoltare profesională.
Programul Regional Nord-Est
În cadrul programului Regional Nord-Est vor fi lansate 30 de noi apeluri de proiecte, cu un buget total cumulat de 738.793.082 de euro, iar beneficiarii privați vor putea accesa finanțări precum:
- investiții pentru modernizarea microîntreprinderilor - apelul 2. Bugetul alocat acestei finanțări va fi de peste 24 de milioane de euro;
- investiții pentru creșterea durabilă a IMM-urilor, cu un buget total de 30 de milioane de euro;
- proiecte ale start-up și spin-off pentru dezvoltarea, validarea și lansarea pe piață a unui produs minim viabil (MVP). Bugetul disponibil este de 8 milioane de euro.
În cadrul programului Regional Sud-Est vor fi lansate 47 de noi apeluri de proiecte, cu un buget total de 781.352.154 de euro. Dintre acestea, cele mai importante programe de finanțare disponibile microîntreprinderilor și IMM-urilor vor fi:
- Digitalizarea IMM-urilor, cu un buget de 15,7 milioane de euro;
- Sprijinirea dezvoltarii microîntreprinderilor. Apelul 2 va beneficia de un buget de 8 milioane de euro;
- Sprijin pentru inovarea și creșterea competitivității IMM-urilor, cu un buget de peste 96 de milioane de euro.
Regiunea Sud Muntenia va beneficia de 13 apeluri de finanțare, cu un buget total de 521.813.505 de euro. Mediul privat va putea accesa finanțări precum:
- Dezvoltarea competențelor în domeniile de specializare inteligentă, tranziție industrială și antreprenoriat, cu un buget alocat de 5,8 milioane de euro;
- Sprijinirea investițiilor în activități de cercetare-inovare în microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii pentru creșterea nivelului de maturitate tehnologică în domeniile de specializare inteligentă. Acest apel va beneficia de un buget de 30,7 milioane de euro.
În cadrul regiunii Sud-Vest Oltenia se vor lansa 13 noi apeluri de finanțare, ce însumează un buget de 177.124.374 de euro pentru investiții în domenii precum IMM și antreprenoriat, educație, cercetare-dezvoltare și inovare, eficiență energetică sau patrimoniu cultural. Dintre acestea, cele mai importante programe de finanțare la dispoziția mediului privat vor fi:
- transfer tehnologic și inovare, cu un buget de peste 7,3 milioane de euro;
- stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare, cu un buget de 12 milioane de euro.
Fonduri europene în valoare de 528.791.998 de milioane de euro vor fi disponibile în cadrul regiunii Vest prin intermediul a 42 de noi apeluri de finanțare, pentru investiții precum:
- Întreprinderi nou-înființate - Caraș-Severin, cu un buget total de 10 milioane de euro;
- Digitalizarea IMM-urilor, cu un buget total de 15,3 milioane de euro;
- Instrumente financiare - Instrument de accelerare a afacerilor, cu un buget total de 14 milioane de euro;
- Sprijin pentru inovare în IMM, cu un buget de peste 24,5 milioane de euro.
În cadrul regiunii Nord-Vest vor fi lansate în cursul anului 2025 un număr de 11 apeluri de finanțare, cu un buget total de 150.003.597 de euro. Cele mai importante programe de finanțare vor fi:
- Sprijinirea dezvoltării unor investiții inițiale ale unor IMM-uri în cadrul structurii incubatorului de afaceri, cu un buget total de 2,9 milioane de euro;
- Sprijin pentru internaționalizarea IMM-urilor, cu un buget total de 10 milioane de euro.
Regiunea Centru va beneficia de un număr de zece noi apeluri de finanțare, cu un buget total de 121.603.842 euro. În cursul anului 2025 vor fi sprijinite investițiile pentru:
- Participarea IMM-urilor și organizațiilor CDI în structuri, parteneriate și programe de colaborare, cu un buget total de 10,3 milioane de euro;
- Sprijin pentru dezvoltarea de produse/procese noi sau semnificativ îmbunătățite, cu un buget total de 60 de milioane de euro;
- Sprijin pentru creșterea competitivității IMM prin instrumente financiare, cu un buget total de 62,5 milioane de euro.
În regiunea București-Ilfov vor fi lansate 25 de apeluri de proiecte în cursul anului 2025, acestea având un buget total de 757.821.062 euro. Cele mai importante apeluri de proiecte vor fi următoarele:
- Sprijin pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor, cu un buget de peste 37 de milioane de euro;
- Sprijin pentru atingerea unei intensități digitale ridicate în IMM, cu un buget de 10 milioane de euro;
- Sprijin pentru transformarea digitală avansată a IMM, cu un buget de 35 de milioane de euro;
- Sprijin pentru creșterea competitivității IMM prin instrumente financiare, cu un buget de 62,5 milioane de euro;
- Sprijinirea antreprenoriatului prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, cu un buget de 12 milioane de euro.
Programul de Tranziție Justă va aloca un buget total de 1.439.162.201 pentru un număr de 55 de noi apeluri de proiecte, ce urmează să fie lansate în cursul anului 2025 în județele Gorj, Dolj, Hunedoara, Galați, Prahova și Mureș. Microîntreprinderile și IMM-urile vor putea pregăti și depune cereri de finanțare în cadrul următoarelor apeluri de finanțare:
- Investiții pentru dezvoltarea microîntreprinderilor în Gorj, cu un buget total de peste 49 de milioane de euro;
- Investiții pentru dezvoltarea microîntreprinderilor în Dolj, cu un buget total de peste 36 de milioane de euro;
- Investiții pentru dezvoltarea microîntreprinderilor în Galați, cu un buget total de peste 22 de milioane de euro;
- Sprijin pentru întreprinderi sociale în Mureș, cu un buget total de peste 5,5 milioane de euro;
- Dezvoltarea întreprinderilor și antreprenoriatului care contribuie la obiectivele platformei STEP, cu un buget de peste 188 de milioane de euro.