Astfel, încă din septembrie 2023 și până în prezent, microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din țară au întocmit și depus cereri de finanțare în șapte dintre cele opt regiuni ale țării, pentru București-Ilfov fiind programate primele sesiuni de finanțare în perioada următoare.
În primul rând, trebuie amintit faptul că prin intermediul acestor programe de finanțare sunt eligibili solicitanții înregistrați ca microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii care își desfășoară activitatea și au înregistrat profit cel puțin pe durata ultimului exercițiu financiar încheiat.
Perioada următoare va aduce antreprenorilor din țară oportunități noi de finanțare din fonduri nerambursabile, pe care le detaliem în continuare.
Regiunea București-Ilfov
Firmele din regiunea București-Ilfov vor putea accesa peste 180 de milioane de euro pentru digitalizarea activităților proprii, dar și pentru investiții productive sau de creștere a capacității de prestare a serviciilor.
Mai întâi, Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADR BI) a planificat deschiderea, în perioada 8-23 ianuarie 2025, a unui apel de proiecte pentru creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de noi locuri de muncă în cadrul societăților finanțate. Apelul va beneficia de un buget total de peste 75 de milioane de euro, fiind eligibile microîntreprinderile și IMM-urile din București sau județul Ilfov.
În luna martie 2025 este planficată lansarea apelului de proiecte destinat creșterii competitivității IMM-urilor prin instrumente financiare. Bugetul disponibil va fi de peste 62 de milioane de euro.
Ulterior, ADR BI va lansa două apeluri de finanțare a proiectelor de digitalizare a microîntreprinderilor și IMM-urilor din această regiune. Sprijinul pentru atingerea unei intensități digitale ridicate în IMM-uri va beneficia de un buget în valoare totală de zece milioane de euro, în timp ce pentru transformarea digitală avansată a IMM-urilor va fi disponibilă o sumă de 35 de milioane de euro.
Ambele programe de finanțare pentru digitalizarea întreprinderilor din regiunea București-Ilfov sunt planificate pentru lansare în luna aprilie 2025.
Regiunea Nord-Est
În cadrul regiunii Nord-Est vor fi lansate trei noi apeluri de proiecte destinate microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii. Bugetul cumulat este de peste 76 de milioane de euro și va fi disponibil solicitanților, astfel:
1. Investitii pentru modernizarea microîntreprinderilor. În perioada aprilie - mai 2025 este planificată derularea celui de-al doilea apel de finanțare a microîntreprinderilor din regiunea Nord-Est. Bugetul total disponibil va fi de 16,5 milioane de euro pentru investiții în activități de producție și servicii, conform listei activităților eligibile ce însoțește ghidul solicitantului.
2. Investiții pentru creșterea durabilă a IMM-urilor. Întreprinderile mici și mijlocii din această regiune vor putea accesa, în perioada 6 ianuarie - 31 martie 2025, fonduri nerambursabile în valoare de 30 de milioane de euro pentru dezvoltarea activităților desfășurate în prezent sau autorizarea unor activități noi.
3. Transformarea digitală a IMM-urilor. Cel de-al doilea apel de proiecte destinat digitalizării întreprinderilor mici și mijlocii va fi lansat, în regiunea Nord-Est, în luna septembrie 2025. Bugetul de aproximativ 30 de milioane de euro va finanța investiții în achiziția de soluții de digitalizare a operațiunilor desfășurate, echipamente IT, platforme pentru comerț electronic, printre altele.
Regiunea Sud-Est
În regiunea Sud-Est sunt programate două apeluri de proiecte în perioada următoare, având un buget total de peste 93 de milioane de euro, conform celei mai recente planificări făcute de Agenția de Dezvoltare Regională.
Primul apel de proiecte vizează creșterea competitivității IMM-urilor din județe Vrancea, Buzău, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța, fiind alocate fonduri nerambursabile de peste 86 de milioane de euro. Apelul de proiecte va fi lansat în perioada 20 februarie - 24 martie 2025 și va finanța, printre altele, cheltuieli eligibile privind realizarea construcțiilor noi sau modernizarea celor existente, achiziția de dotări și echipamente tehnologice pentru dezvoltarea activităților curente sau demararea unor activități noi în regiunea Sud-Est.
Cel de-al doilea apel de proiecte este destinat investițiilor realizate de microîntrepreprinderile din mediul urban și rural al zonei Deltei-Dunării. Bugetul total disponibil va fi de aproximativ 4,8 milioane de euro, iar apelul va fi lansat în perioada 22 februarie - 24 martie 2025.
Regiunea Vest
Antreprenorii din județele Caraș-Severin și Hunedoara vor putea accesa, în perioada ianuarie - februarie 2025, fonduri nerambursabile pentru înființarea unor întreprinderi noi în mediul urban în limita unui buget total de zece milioane de euro / județ.
Conform ghidului solicitantului, sunt eligibile pentru finanțare investiții privind:
- lucrări de amenajare/ modernizare a spațiilor de producție/ prestare servicii;
- achiziția de echipamente sau dotări, dar și a unor instalații de lucru conform activității economice finanțate;
- achiziția de active necorporale;
- sisteme de management al calității.
Comentarii articol (0)