Modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor urbane
Primul program de finanțare lansat de ADRBI va fi destinat creșterii durabile și modernizării tehnologice a microîntreprinderilor. Apelul de proiecte va fi deschis în perioada 3 - 17 februarie 2025, antreprenorii având la dispoziție 14 zile pentru transmiterea cererilor de finanțare în platforma MYSMIS2021.
Programul va beneficia de un buget total de peste 37.600.000 de euro, iar antreprenorii pot solicita un ajutor financiar nerambursabil cuprins între 25.000 și 300.000 de euro pentru investițiile realizate în mediul urban al regiunii.
Banii pot fi folosiți atât pentru construcția spațiilor de desfășurare a activității (producție sau servicii), dar și pentru achiziția de utilaje, echipamente, tehnologii sau dotări încadrate în categoria mijloacelor fixe, precum mobilier și echipamente de birotică.
Suplimentar, sunt eligibile programele informatice, brevetele de invenție, licențele și mărcile comerciale.
Ajutorul financiar nerambursabil acoperă până la 80% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar cofinanțarea solicitantului va fi stabilită astfel:
- cel puțin 10% din valoarea eligibilă a investiției pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este de până la 200.000 euro;
- cel puțin 20% pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este cuprinsă între 200.001 și 300.000 de euro.
Digitalizarea microîntreprinderilor și IMM-urilor din regiunea București-Ilfov
Microîntreprinderile și IMM-urile din București și județul Ilfov vor avea la dispoziție două programe de finanțare pentru digitalizarea activităților proprii. Bugetul total în cadrul celor două apeluri de proiecte va fi de 45 de milioane de euro, iar ghidurile finale vor fi publicate în cursul lunii martie 2025, urmând ca depunerea cererilor de finanțare să înceapă în cursul lunii mai 2025.
Sprijin pentru atingerea unei intensități digitale ridicate în IMM. Apelul va viza atingerea unei intensități digitale ridicate în cadrul IMM-urilor din municipiul București și județul Ilfov, atât din mediul urban, cât și rural, și va beneficia de un buget total de 10 milioane de euro.
Pentru acest apel de proiecte, Comitetul de Monitorizare pentru Programul Regional București-Ilfov a publicat criteriile de selecție a proiectelor și grila de evaluare a cererilor de finanțare, însă publicarea ghidului final este estimată în cursul lunii martie 2025.
În cadrul acestui apel de proiecte sunt eligibile investițiile în active corporale și necorporale necesare implementării a cel puțin șapte dintre cele 12 tehnologii digitale vizate de ”Indicele economiei și societății digitale DESI 2019” de tipul:
- achiziția de echipamente hardware pentru tehnologia informației și comunicațiilor;
- realizarea rețelei LAN/WiFi;
- achiziția de aplicații software/licențe;
- achiziția și furnizarea de echipamente și dispozitive mobile cu conexiune la internet pentru cel puțin 20% din angajați;
- achiziția de servicii de realizare a unui website de prezentare a companiei sau cu funcții complexe;
- achiziția de servicii social media;
- achiziția de servicii de publicitate pe internet;
- achiziția de servicii de tip cloud computing mediu sau ridicat pe perioada de implementare a proiectului;
- achiziția de sistem de trimitere de facturi electronice;
- activități de instruire a personalului pentru operarea și monitorizarea sistemelor IT achiziționate prin proiect;
- dezvoltarea unei platforme de comerț electronic pentru a crește vânzările online ale întreprinderii.
Valoarea ajutorului financiar nerambursabil trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 50.000 euro, în timp ce cofinanțarea minimă necesară este de 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. În schimbul acordării unui punctaj suplimentar și a creșterii șanselor de finanțare, solicitanții își pot asuma o cofinanțare de până la 20%.
Sprijin pentru transformarea digitală avansată a IMM. Apelul privind transformarea digitală avansată a IMM-urilor din regiunea București-Ilfov va beneficia de un buget total de 35 de milioane de euro. Criteriile de selecție a proiectelor, precum și grila de evaluare propusă de Comitetul de Monitorizare sunt, de asemenea, disponibile pe site-ul Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov.
În cadrul acestui program de finanțare, microîntreprinderile și IMM-urile din București și județul Ilfov pot solicita un sprijin financiar nerambursabil cuprins între 25.000 și 200.000 de euro.
Similar ca în cazul măsurii anterioare, solicitanții trebuie să asigure o cofinanțare minimă de 10%, însă vor primi un puntaj mai mare în cazul în care își vor asuma o cofinanțare de până la 20% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil solicitat.
Antreprenorii pot include în cadrul cererilor de finanțare cheltuieli cu achiziția de active corporale și necorporale necesare transformării digitale avansate, precum și servicii pentru implementarea soluțiilor de securitate cibernetică sau alte tipuri de cheltuieli necesare pentru transformarea digitală avansată, așa cum reies din auditul de maturitate digitală ne va fi întocmit și transmis împreună cu cererea de finanțare.