Alimentele și carburanții s-ar putea scumpi pe final de an
Alimentele si carburanţii s-ar putea scumpi din nou pe final de an. Este ceea ce cred managerii de companii din comerţ, potrivit unui sondaj Institutului Național de Statistică.
Ei se aştepată la creşteri de preţuri pentru carburanţi, alimente, băuturi şi ţigări, dar şi pentru maşini noi şi piese auto.
În consecinţă, şi patronii care detin service-uri iau în calcul să scumpească manopera. Şi românii care plănuiesc să-şi renoveze apartamentele ori să înceapă construirea unei case ar trebui să se aştepte la preţuri mai mari, potrivit studiului.
Ministerul Energiei dă asigurări: Furnizarea pentru consumatorii protejaţi este asigurată
Producţia internă de gaze a României asigură 90% din consum, iar furnizarea pentru consumatorii protejaţi este asigurată, arată Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale publicat pe site-ul Ministerului Energiei, în care se precizează că stocul de gaze naturale realizat la sfârşitul ciclului de injecţie în acest an este de 2,24 miliarde metri cubi, relatează News.ro.
„Având în vedere faptul că (...) în România, ponderea producţiei interne în total consum este de aproximativ 90%, furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii protejaţi este asigurată, în condiţii normale de piaţă şi - în situaţii de urgenţă - prin implementarea măsurilor prevăzute în Planul de Urgenţă”, arată documentul.
Consumatorii protejaţi sunt toţi consumatorii casnici racordaţi la o reţea de distribuţie a gazelor naturale, dar mai pot cuprinde întreprinderile mici şi mijlocii, cu condiţia ca acestea să fie racordate la o reţea de distribuţie a gazelor, şi serviciile esenţiale, atât timp cât aceştia nu depăşesc 20% din consumul de total de gaze.
În această categorie mai pot intra instalaţii de termoficare, în măsura în care furnizează energie consumatorilor casnici, cu condiţia ca aceste instalaţii să nu poată funcţiona cu alţi combustibili şi să fie conectate la o reţea de distribuţie sau de transport de gaze.
Banii românilor din bănci, soluţia de salvare a economiei
Autorităţile speră că Fondul Suveran, care va include cele mai puternice companii ale statului, va atrage o mare parte din economiile populaţiei. În acest moment, românii ţin în depozite bancare 35 de miliarde de euro, bani care ar putea să pună în mişcare economia şi multe din companiile de stat, spun oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Fondul Suveran de Investiţii, proiect legislativ aflat în dezbatere în Parlament, îşi propune să crească veniturile la bugetul statului prin atragerea banilor din ţară şi de la investitori internaţionali. Practic, cele 90 de companii care vor fi incluse în fond, vor vinde acţiuni şi se vor lista pe Bursă, iar banii câştigaţi vor fi investiţi în alte companii de stat, în şcoli şi spitale.
Cel puţin acestea sunt intenţiile.
„Luaţi în calcul, există o sumă uriaşă - aţi văzut, aproape 35 de miliarde de bani ai populaţiei aflaţi în depozite bancare. Banii ăştia trebuie să circule în economia naţională”, spune Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.
Peste 10 miliarde de euro valorează companiile din Fondul de Investiţii, dar numai organizarea acestuia va dura 18 luni, spun reprezentanţii ASF.
Comentarii articol (0)