S-a semnat contractul pentru prima fază a gazoductului BRUA
Contractul pentru construcţia primei faze a gazoductului BRUA a fost semnat marţi. Este un proiect important care ar urma să contribuie la reducerea dependenţei statelor din centrul Europei de gazele ruseşti. Autorităţile române dau asigurări că proiectul va fi finalizat în timp util şi în condiţiile asumate.
Proiectul BRUA, numit după iniţialele ţărilor prin care trece, îşi propune să scape Europa de monopolul gazelor ruseşti. Conducta ar urma să lege reţelele de gaze din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Practic, gazele naturale din regiunea caspică şi din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, vor putea ajunge în Europa Centrala.
Prin conducta BRUA ar urma să fie transportate spre Austria şi alte state din Uniunea Europeana şi gazele extrase din Marea Neagra, însă în etapa a doua a proiectului.
Gazoductul va avea doar pe teritoriul României 528 de kilometri. Va porni de Giurgiu şi va trece prin Argeş, Vâlcea, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Prin conducta din România vor trece un miliard şi jumătate de metri cubi de gaz pe an spre Bulgaria şi 1,75 de miliarde spre Ungaria, pentru ca în a doua etapă capacitatea să crească la 4,4 miliarde.
Consiliul de Administraţie al BNR solicită o întâlnire cu Mihai Tudose
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României anunţă că a luat act de declaraţiile publice ale premierului Mihai Tudose în legătură cu activitatea Băncii Naţionale şi îi solicită acestuia o întâlnire.
"Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa din 27 noiembrie a.c., a luat act de declaraţiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României, în legătură cu activitatea Băncii Naţionale. În continuarea bunei colaborări instituţionale existente, Consiliul de Administraţie al BNR îşi exprimă dorinţa de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluţiilor economice şi financiare actuale", se arată într-un comunicat al BNR.
BNR menţionează că mandatul băncii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi a opiniei publice în legătură cu activitatea sa.
De asemenea, precizează că publică raportul anual de activitate, rapoarte trimestriale asupra inflaţiei, rapoarte semestriale de stabilitate financiară şi minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, "toate aceste documente prezentând în mod transparent activitatea băncii centrale, în corelaţie cu evoluţiile economice şi financiare interne şi internaţionale".
Liviu Pop: Începând cu 1 ianuarie, angajatorii de bună credință ar trebui să dea salariul mai mare
Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat marți seara la un post de televiziune că toți angajații vor avea salariu mai mare de la 1 ianuarie dacă se va aplica în mod corect Codul fiscal și dacă angajatorul nu va reduce salariul brut.
„Codul fiscal aduce pentru fiecare angajat de la stat și privat creștere de salariu net începând cu 1 ianuarie. Toată lumea are salariu mai mare. Vor fi angajatori care vor mări salariul, vor fi angajatori care vor menține salariul și pot să vină cu alte facilități, pot, ca să se justifice. Toți angajații au salariu mai mare de la 1 ianuarie dacă se aplică în mod corect Codul fiscal și dacă angajatorul nu reduce brutul", a susținut Pop, potrivit Agerpres.
El a afirmat că angajatorii de bună credință, începând cu 1 ianuarie, ar trebui să dea fiecărui angajat salariul mai mare.
Comentarii articol (0)