Ce poate face Banca Mondială pentru autostrada Comarnic - Brașov
Premierul Tudose spune că a solicitat ajutor tehnic de la Banca Mondială pentru autostrada București-Brașov. Contrar însă a ceea ce s-ar putea crede, Banca nu se ocupă de lucrări de construcții, nu urmărește lucrările la fața locului și, în general, nici nu dă bani pentru proiecte.
Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, că a solicitat "ajutor tehnic" de la reprezentanții Băncii Mondiale pentru proiectul autostrăzii București-Brașov.
"Am vorbit chiar ieri cu Banca Mondială pe mai multe proiecte. (...) Nu ne-am întâlnit cu Banca Mondială pentru a cere bani, cum nu m-am întâlnit nici cu FMI pentru a cere bani. (...) De la Banca Mondială am solicitat ajutor tehnic și vă dau un exemplu: (...) autostrada București-Brașov. (...) Am vorbit cu Banca Mondială (...) să facem unitate de management-proiect sub conducerea lor, cu sprijinul lor tehnic", a declarat Tudose, la un post de televiziune.
Potrivit șefului Executivului, Banca Mondială va oferi suportul tehnic și va coordona această lucrare, în timp ce fondurile vor fi date de autoritățile române.
Creștere record a deficitului comercial
Deficitul comercial al României a fost în primele șapte luni ale anului cu 33,1% mai mare față de anul trecut, când a fost, de asemenea cu 30% peste cel din 2015. Creșterea exporturilor nu ține pasul cu cea a importurilor, ceea ce arată lipsa de ajustare a economiei românești la piață.
În perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017, exporturile şi importurile au crescut cu 9,4%, respectiv cu 12,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni de către Institutul Național de Statistică.
In primele șapte luni, exporturile FOB (FOB – preț incluzând transportul până la portul de expediere și fără asigurări) au însumat 36.101,8 milioane euro, iar importurile CIF (includ costul transportului și asigurările) au însumat 42.925,9 milioane euro.
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele șapte luni au fost de 6.824,1 milioane euro, mai mare cu 1.700,6 milioane euro decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare de anul trecut.
România a încheiat anul trecut cu un deficit comercial de aproape 10 miliarde euro.
Angajații români consideră că merită salarii cu 40% mai mari
Așteptările salariale ale angajaților români cresc de la an la an. Dacă anul trecut un român ar fi acceptat să se angajeze pe un salariu mediu de 2.550 de lei, acum așteptările pornesc de la minimum 2.844 de lei, arată un studiu publicat de eJobs și citat de Profit.ro.
Participanții la studiu consideră că ar merita salarii cu 40% mai mari decât cele actuale. În medie, diferența dintre salariul curent și cel considerat just la nivelul pieței este mai mare de 1.000 de lei.
Comentarii articol (0)