Această decizie apare în Hotărârea Guvernului nr. 870/2017 privind declararea zilelor de 14, 15 și 16 decembrie 2017 zile de doliu național pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 967 din 6 decembrie 2017.
Perioada de trei zile este declarată perioadă de doliu național în memoria Majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947, care a decedat pe 5 decembrie 2017 la reședința privată din Elveția. Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost adus în țară pe 13 decembrie, iar înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Potrivit programului funeraliilor, sâmbătă, la Catedrala Patriarhală din București va avea loc slujba de înmormântare, iar între orele 14:00 și 18:20 cortegiul funerar se va deplasa spre Curtea de Argeș, unde, la ora 18:45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală.
Persoanele care doresc să depună flori la catafalcul Regelui Mihai vor putea face acest lucru la Sala Tronului a Palatului Regal astăzi (08:00-22:00) și mâine (08:00-22:00).
Toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai sunt rugați să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise, să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, să nu vină însoțiți de copii sub șapte ani sau cu cărucioare, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice și să aibă asupra lor un document de identitate.
În zilele de doliu național, conform Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate - n. red) drapelul României.
Aceeași obligație o vor avea și sindicatele, patronatele, sediile partidelor politice, instituțiile de învățământ de orice grad, instituțiile de cultură și misiunile diplomatice ale României, aeroporturile, gările și autogările, porturile, punctele de trecere a frontierei, navele care arborează pavilionul românesc, precum și toate persoanele care arborează drapelul la domiciliul ori reședința acestora.
De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu se amână.
Comentarii articol (2)