Modificarea face parte din proiectul de lege de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017, cea care a introdus obligația generală la negocieri colective pentru toți angajatorii din România. Pentru a produce efecte în continuare, toate ordonanțele trebuie aprobate prin lege, iar parlamentarii pot chiar să modifice unele prevederi stabilite inițial de Executiv.
Astfel, pentru a evita situațiile în care angajatorul ar fi nevoit să negocieze cu el însuși pentru ajustarea salariului brut, senatorii au votat azi pentru eliminarea obligației de negociere colectivă pentru firmele cu mai puțin de 21 de salariați. În prezent, negocierea trebuie făcută chiar dacă o companie are sub 21 de salariați.
„Prevederile (...) sunt inaplicabile, deoarece în România există nenumărate microîntreprinderi în care unic angajat este și proprietarul firmei. În astfel de cazuri, negocierea este imposibilă”, este de părere senatorul Derzsi Akos, cel care a propus schimbarea.
Totuși, senatorii n-au umblat și la perioada de negociere obligatorie, 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. Asta înseamnă că sunt șanse slabe ca restrângerea obligației să mai apuce să se aplice. De ce? Pentru că Senatul a fost prima Cameră care a votat pentru proiect, iar curând va fi rândul Camerei Deputaților. În fine, după acest pas, traseul legislativ va continua cu promulgarea prin decret prezidențial și intrarea în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Cu alte cuvinte, sunt șanse destul de mici ca tot acest proces legislativ să se desfășoare înainte de 20 decembrie 2017. Iar obligația tuturor angajatorilor la demararea negocierilor colective se aplică doar până la acea dată.
Negocierea colectivă impusă de Guvern tuturor angajatorilor vine în contextul trecerii contribuțiilor de pensii și sănătate în totalitate în sarcina salariaților, pentru a se evita scăderea salariilor nete. Informații mai multe sunt aici.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (4)