Obligația angajatorilor de a plăti contribuții majorate la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru angajații care lucrează cu normă parțială ar urma să fie eliminată. Măsura se regăsește în trei proiecte adoptate tacit la Senat în această primăvară (două în martie și unul chiar luna asta), însă votul decisiv va aparține Camerei Deputaților. Suprataxarea muncii part time a fost gândită pentru situațiile în care angajatorii „maschează” o normă întreagă cu o normă parțială pentru a plăti taxe salariale mai mici către stat.
În momentul de față,
de Senat au trecut tacit trei proiecte de legi prin care se urmărește eliminarea din Codul fiscal a dispozițiilor ce fac referire la
suprataxarea muncii part time. Efectul ar fi, dacă deputații vor fi de acord cu măsura în viitorul apropiat, revenirea la aplicarea CAS și CASS proporțional cu veniturile realizate efectiv de salariații cu normă parțială - situația de dinainte de
august 2022.
Primele două dintre aceste propuneri (vezi
aici și
aici) au fost adoptate tacit de senatori în martie 2023. Iar a treia propunere (vezi
aici) este considerată și ea adoptată tacit în momentul acesta, după ce pe 10 mai 2023 s-a împlinit termenul până la care trebuia dezbătută și votată de senatori (constatarea formală a adoptării tacite și trimiterea către deputați urmează, probabil, după ședința plenară de luni).
Astfel,
toate cele trei proiecte vor ajunge la votul decisiv al Camerei Deputaților. Însă din Parlament poate să iasă un singur document cu eliminarea suprataxării muncii part time, astfel că deputații vor decide dacă vreunul dintre proiecte va deveni lege și, dacă da, care dintre ele. Desigur, la fel de bine pot fi respinse toate trei, dacă parlamentarii Puterii nu se pun de acord pentru adoptarea măsurii.
De principiu, suprataxarea înseamnă că angajatorii salariaților part time trebuie
să plătească la stat CAS și CASS raportate la salariul minim brut pe țară, nu la venitul realizat efectiv.
În
2023, spre deosebire de 2022, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.000 de lei, angajatorii plătesc contribuțiile respective raportându-se la un salariu brut de 2.800 de lei (
un efect al facilității ce constă în 200 de lei netaxabili pentru cei plătiți cu minimul pe țară). Diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 2.800 de lei este suportată de angajator pentru salariații part time.
CAS, care are o cotă de 25%, și CASS, care are o cotă de 10%, sunt două dintre taxele salariale pe care le datorează angajații la stat. Acestea sunt calculate, reținute, declarate și plătite efectiv de către angajator.
Atenție! Pentru a se aplica măsura, unul dintre cele trei proiecte de legi trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Deputații vor avea votul decisiv în cazul tuturor proiectelor amintite - ei vor decide dacă vor adopta vreunul și, dacă da, care dintre ele.
Comentarii articol (1)