În momentul de față, Ordonanța Split TVA se află în procedura parlamentară de aprobare - la Camera Deputaților, mai exact. La fel ca oricare altă ordonanță emisă de Guvern, și aceasta trebuie aprobată prin lege pentru a produce efecte în continuare. Având în vedere opoziția publică vehementă față de plata defalcată a TVA obligatorie pentru toți plătitorii de TVA, parlamentarii pregătesc modificări majore la Ordonanța Guvernului nr. 23/2017.
În esență, sistemul split TVA va fi aplicat doar de firmele cu datorii la plata TVA de peste 15.000 de lei (contribuabili mari), 10.000 de lei (contribuabili mijlocii) și 5.000 de lei (celelalte categorii de contribuabili) sau care se află în insolvență. Dacă aceste schimbări din legea de aprobare a Ordonanței Split TVA nu vor fi operate înainte de 1 ianuarie 2018, Guvernul a asigurat afaceriștii, la o întâlnire publică recentă, că va interveni prin ordonanță de urgență.
Concret, ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, a asigurat că Executivul va da o ordonanță de urgență pentru a modifica sistemul split TVA astfel încât acesta să se aplice exact în forma pregătită de Parlament, reiese din informațiile obținute de avocatnet.ro. Practic, indiferent că schimbările vor fi introduse prin lege sau prin OUG, sistemul split TVA va fi făcut „digerabil” din ianuarie 2018.
În altă ordine de idei, la aceeași întâlnire cu afaceriștii, Ionuț Mișa a subliniat că nici parlamentarii, nici Guvernul nu vor interveni pentru a amâna sau a elimina trecerea contribuțiilor de pensii și sănătate în totalitate în sarcina salariaților. Această măsură este bătută în cuie și se va aplica, în mod garantat, de la 1 ianuarie 2018. Totodată, autoritățile caută soluții legale pentru ca microîntreprinderile să poată face donații sau sponsorizări pe viitor.
Sistemul split TVA, ce a fost aprobat prin Ordonanța Guvernului nr. 23/2017, este opțional în momentul de față, însă de la 1 ianuarie 2018 ar urma să devină obligatoriu pentru toate firmele plătitoare de TVA din România. Acesta este motivul pentru care, la cererea mediului de afaceri, se va interveni, pe o cale sau alta, pentru a „îmblânzi” prevederile Ordonanței Split TVA.
Așadar, din ianuarie 2018, mecanismul plății defalcate a TVA-ului va fi aplicat obligatoriu doar de către firmele cu datorii la plata acestei taxe și de către cele aflate în insolvență. În continuare, companiile dornice să aplice split TVA o vor putea face opțional.
Trebuie reținut că, momentan, schimbările majore gândite la sistemul split TVA nu se aplică. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie aprobate de deputați prin lege (apoi promulgate de șeful statului și publicate în Monitorul Oficial) sau aprobate prin ordonanță de urgență a Guvernului (și apoi publicate în Monitorul Oficial).
Modificarea prin OUG este o cale mult mai rapidă de schimbare a unor prevederi legale deja existente, în comparație cu modificarea prin lege, ce presupune un traseu mai lung.