Până la finalul anului 2017, o persoană fizică rezidentă în România datora un impozit pe dividende în procent de 5% și nu achita CASS dacă la momentul încasării dividendului era deja asigurată la sistemul de sănătate - fie având calitatea de salariat, fie obținând venituri din activități independente etc. Astfel, contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende se datora doar în cazul în care acestea reprezentau singurii bani pe care îi câștigau respectivele persoane.
În 2018, veniturile sub formă de dividende sunt impozite cu aceeași cotă de 5%, însă lucrurile s-au schimbat în privința CASS, în ideea că și dividendele, alături de celelalte venituri din investiții (dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor etc) sunt cuprinse în baza de calcul a contribuției la sănătate (raportată la salariul minim pe economie), în anumite condiții.
În primul rând, trebuie să amintim că CASS pentru veniturile din dividende este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii, și este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din dividende și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute.
Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende trebuie achitată și dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.
Prin urmare, dacă în 2017 ați încasaț, cumulat, venituri din dividende, activități independente, chirii și alte asemenea surse într-un plafon de cel puțin 12 salarii minime brute (22.800 de lei), veți plăti anul acesta, pentru veniturile din dividende, atât impozit pe venit de 5%, cât și CASS de 10%. Baza lunară de calcul al CASS este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, situat în prezent la 1.900 de lei.
Inițial, Guvernul intenționa să elimine din 2018 impozitul pe veniturile din dividende, însă, cel puțin momentan, s-a renunțat la această intenție.
Notă: Nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege a impozitului pe dividende ar urma să fie incriminată ca faptă de evaziune fiscală și să fie pedepsită cu închisoarea de la unu la șase ani. Măsura este inlusă într-un proiect de act normativ al Ministerului de Finanțe - detalii, aici.
Comentarii articol (15)
Daca scot dividente 100.000 roni cat platesc acuma impozit _ 5 % societatea . Persoana fisica care incaseaza cat plateste ipozitul
Platesc CAS ca si salariat in firma mea proprie, si platesc CAS si dupa dividende, deci platesc de doua ori cate 2280, total 4560 ron/an, sotia plateste la fel, platim impreuna pe an 9120 ron pentru CAS si cand avem nevoie de servicii medicale, iar platim de ne sar capacele...Ma intreb daca noi privatii nu am mai lucra si nu am mai produce de unde ar mai fura guvernul legal ca sa astupe gaurile financiare ?
Art. 174 – Stabilirea, declararea, și plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
Daca venitul estimat a se realiza pentru anul curent este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârșitul anului fiscal, sunt obligate să depună declarația prevăzută la alin. (3) în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Salariul minim brut pe țară garantat în plată, este cel în vigoare la data depunerii declarației.
Deci, daca un investitor la bursa, cumpara niste actiuni in martie 2018 si apoi le vinde in noiembrie 2018, incasand, sa spunem 10.000 lei, venitul realizat din investitii apare in noiembrie 2018 si intrucat mai sunt doua luni pana la finalul anului, plafonul pentru calculul CASS nu va fi de 12x 1900 lei ci de 2x 1900 lei... Deci omul chiar daca nu depaseste plafonul anual, va avea de plata la fondul de sanatate.
Si daca renunt la a mai fi salariat (la propria firma), pe baza platii de 10% la CASS, sunt asigurat in sistemul public de sanatate?
Pentru ca, in acest caz, nu mai merita sa fii salariat si sa platesti de 2 ori CASS...
Aceasta e specificata foarte clar in pct. 80 din ordonanta de modificare a cod fisc (art. 170 pct 1) aparuta in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.885 din 10 noiembrie 2017
(nota: art. 155 alin. (2) se refera la veniturile din dividende si alte surse).:
80. Articolul 170 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"Articolul 170. - „Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2)
(1) Baza lunara de calcul pentru care persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2) datoreaza contributia este salariul de baza minim brut pe tara în vigoare în luna pentru care se datoreaza.
(2) Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului prevazut la art. 155 alin. (2) sunt cele realizate din una sau mai multe surse de venituri, din categoriile de venituri mentionate la art. 155 alin. (2), respectiv:
a) venitul net din activitati independente, stabilit potrivit art. 68-70, dupa caz;
b) venitul brut din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, III sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7)-(9);
c) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
d) venitul/câstigul din investitii, stabilit conform art. 94-97;
e) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
f) venitul brut/venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
(3) Încadrarea în plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin însumarea veniturilor anuale mentionate la alin. (2), realizate în anul fiscal precedent.
(4) Persoanele fizice prevazute la art. 155 alin. (2), obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, depun anual la organul fiscal competent, pâna la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate, declaratia cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul lunar, în conformitate cu alin. (3).
(5) În cazul contribuabililor care încep sa desfasoare activitate sau încep sa realizeze venituri în cursul anului fiscal, iar venitul lunar estimat a se realiza, potrivit art. 120, din una sau mai multe surse de venit din cele mentionate la alin. (2), este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare în luna în care se estimeaza veniturile, declaratia prevazuta la alin. (4) se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
(6) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (4) se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(7) Persoanele fizice care realizeaza venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de baza minim brute pe tara pot opta pentru depunerea declaratiei prevazute la alin. (4) si pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anul în curs, în aceleasi conditii prevazute pentru persoanele care realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara. Optiunea este obligatorie pentru întregul an fiscal, cu exceptia situatiei prevazute la art. 174 alin. (3)."
CASS la dividende va fi de 10% aplicata la acel plafon de 22.800 ? Altfel ... Daca in 2017 ai obtinut venituri din dividende mai mari decat plafonul respectiv, depui declaratie pana in 30 ian 2018 ? ANAF emite decizie de impunere pt CASS , care va fi ca o plata anticipata ? Daca in 2017 ai obtinut astfel de venituri, dar in 2018 nu vei mai avea, oricum platesti ? Daca ne-ar lamuri cineva !