Până la finalul anului 2017, o persoană fizică rezidentă în România datora un impozit pe dividende în procent de 5% și nu achita CASS dacă la momentul încasării dividendului era deja asigurată la sistemul de sănătate - fie având calitatea de salariat, fie obținând venituri din activități independente etc. Astfel, contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende se datora doar în cazul în care acestea reprezentau singurii bani pe care îi câștigau respectivele persoane.
În 2018, veniturile sub formă de dividende sunt impozite cu aceeași cotă de 5%, însă lucrurile s-au schimbat în privința CASS, în ideea că și dividendele, alături de celelalte venituri din investiții (dobânzi, cedarea titlurilor de participare și a acțiunilor etc) sunt cuprinse în baza de calcul a contribuției la sănătate (raportată la salariul minim pe economie), în anumite condiții.
În primul rând, trebuie să amintim că CASS pentru veniturile din dividende este în cotă de 10%, în conformitate cu noile cote de contribuții sociale obligatorii, și este datorată de persoanele fizice care încasează într-un an venituri din dividende și alte categorii (activități independente, chirii, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole, silvicultură și piscicultură etc) cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute.
Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende trebuie achitată și dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.
Prin urmare, dacă în 2017 ați încasaț, cumulat, venituri din dividende, activități independente, chirii și alte asemenea surse într-un plafon de cel puțin 12 salarii minime brute (22.800 de lei), veți plăti anul acesta, pentru veniturile din dividende, atât impozit pe venit de 5%, cât și CASS de 10%. Baza lunară de calcul al CASS este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, situat în prezent la 1.900 de lei.
Inițial, Guvernul intenționa să elimine din 2018 impozitul pe veniturile din dividende, însă, cel puțin momentan, s-a renunțat la această intenție.
Notă: Nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege a impozitului pe dividende ar urma să fie incriminată ca faptă de evaziune fiscală și să fie pedepsită cu închisoarea de la unu la șase ani. Măsura este inlusă într-un proiect de act normativ al Ministerului de Finanțe - detalii, aici.
Comentarii articol (15)