Mâine vor intra în vigoare o serie de modificări la statutul magistraților, cuprinse în Legea nr. 242/2018 pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Printre acestea se află și o răspundere mai detaliată a magistraților pentru erorile judiciare de care se fac vinovați. Noua reglementare va facilita astfel tragerea la răspundere a judecătorilor și procurorilor care și-au făcut treaba cu rea-credință sau gravă neglijență, care până acum era opțională.
"Ministerul Finanțelor Publice va sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă eroarea judiciară a fost cauzată de judecător sau procuror ca urmare a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență (...) Statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, va exercita acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului consultativ al Inspecției Judiciare prevăzut la alin. (7) (Inspecția va analiza cazurile, la sesizarea celor de la Finanțe - n.red.) și al propriei evaluări, apreciază că eroarea judiciară a fost cauzată ca urmare a exercitării de judecător sau procuror a funcției cu rea-credință sau gravă neglijență. Termenul de exercitare a acțiunii în regres este de 6 luni de la data comunicării raportului Inspecției Judiciare.", prevede forma modificată a statutului.
Comparând cu forma până acum aplicabilă a legii -- "statul se poate îndrepta cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii" -- se observă clar că statul se va întoarce obligatoriu contra magistratului, dacă iese la iveală, în urma verificărilor, vinovăția acestuia.
Practic, cel care se consideră vătămat și vrea recuperarea prejudiciului de la stat se va adresa cu o cerere în despăgubiri la tribunalul în circumscripția căruia domiciliază, iar, dacă va câștiga, va trebui să primească în maximum un an despăgubirile. Abia apoi statul va căuta să tragă la răspundere magistratul.
De asemenea, legea de modificare care va intra joi în vigoare mai prevede și ce înseamnă eroare judiciară. Potrivit Legii nr. 242/2018, vorbim de eroare judiciară atunci când:
- s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale de drept material și procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; într-un limbaj mai simplu, atunci când judecătorul/procurorul a încălcat legea la locul de muncă și consecințele acestui lucru asupra drepturilor/intereselor unei persoane nu au putut fi reparate în instanță;
- s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situației de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, prin care au fost afectate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară; mai simplu, atunci când judecătorul a pronunțat o condamnare, de exemplu, dar din probe nu reieșea că ar fi trebuit condamnat inculpatul.
În fine, judecătorii și procurorii vor putea fi trași la răspundere pentru erorile judiciare chiar și dacă nu mai sunt în funcție, chestiune care până acum nu a fost cuprinsă în statutul magistraților.