Potrivit legislației, comercianţii care pun pe piață ambalaje, echipamente electrice sau baterii, printre altele, precum și cei care produc deșeuri din hârtie, metal, sticlă sau plastic sunt obligaţi să îşi administreze deşeurile pe care le generează, prin ţinerea unei evidenţe.
Vorbim, în esență, despre obligația administrării corespunzătoare a deşeurile generate, ceea ce implică, înainte de toate, predarea deşeurilor generate către colectori specializaţi, în baza unor contracte de prestări de servicii şi formulare.
La final de an, companiile care pun pe piață ambalaje, spre exemplu, au obligația să depună la AFM o declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu, prin care să demonstreze că și-au atins obiectivul asumat de reciclare/ valorificare a deșeurilor de ambalaje. Dificultatea intervine în a evalua corect și complet cantitatea și tipul de ambalaje puse pe piață în anul respectiv, în funcție de care se stabilește și obiectivul de valorificare a deșeurilor de ambalaje.
Conform normelor în vigoare, există mai multe obligaţii către Fondul de Mediu, ce se concretizează în demonstrarea valorificării unui procent (diferit în funcţie de materialul de ambalare, categoria de deşeu electronic, volumele de baterii, pungi de plastic, anvelope sau ulei mineral) din greutatea articolelor respective puse pe piaţă.
De altfel, agenții economici care nu recuperează deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului sunt obligați să contribuie la Fondul de Mediu cu doi lei pentru fiecare kilogram de deșeuri nereciclate, așa cum am explicat și noi aici.
Iar cum persoanele care vin în control la firme verifică existenţa unei monitorizări a problemelor de mediu, corectitudinea datelor furnizate şi, nu în ultimul rând, achitarea obligaţiilor financiare în baza acestor date (reale), specialiștii recomandă organizarea informaţiilor sub forma unui dosar de mediu, în care să fie grupate informațiile necesare.
În prezent, responsabilităţile operatorilor economici de a gestiona ambalajele devenite deșeuri se pot realiza astfel:
- individual, prin colectarea şi verificarea deşeurilor proprii sau ale altor deţinători;
- colectiv, în cadrul unor structuri de tip OTR (organizaţii de transfer de responsabilitate).
Producătorii de deșeuri trebuie să le colecteze separat
Reguli mai dure în privința gestionării deșeurilor, inclusiv obligația producătorilor și deținătorilor de a colecta selectiv cel puțin hârtia, sticla, metalul și plasticul, au fost introduse în legislație în iulie 2017. De altfel, necolectarea separată a categoriilor de deșeuri enumerate este considerată contravenție și poate fi sancționată cu amenzi de la 20.000 la 40.000 de lei, în cazul firmelor.
Totodată, persoanele fizice pot fi amendate cu o sumă între 400 și 800 de lei dacă nu depun deșeurile de ambalaje ale produselor cumpărate în spațiile special destinate acestora din cadrul spațiilor comerciale, în timp ce operatorii economici pot fi sancționați cu o amendă între 10.000 și 20.000 de lei dacă nu asigură clienților, fără niciun cost, posibilitatea de a se debarasa de ambalaje.
În cazul în care refuză să primească de la cumpărător ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze valoarea depozitului, operatorul economic poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 8.000 și 15.000 de lei.
O amendă cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de lei o pot primi operatorii comerciali care introduc pe piață ambalaje ce nu îndeplinesc cerințele esențiale cerute de lege. Mai exact, pentru a fi conformi cu legislația în vigoare, aceștia sunt „obligați să introducă pe piață numai ambalaje la care suma nivelurilor concentrațiilor de plumb, cadmiu, mercur și crom hexavalent prezente în ambalaj sau în componentele acestuia nu depășește 100 de părți/milion raportat la greutate”.
Atenție! Firmele care produc deșeuri sunt obligate să aibă un responsabil cu gestionarea lor, ales dintre propriii angajați. De altfel, angajatorii care nu desemnează un responsabil cu deșeurile și nu îi asigură acestuia instruirea corespunzătoare riscă amenzi importante, cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei, așa cum am explicat aici.