avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Fond de mediu ambalaje
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Fond de mediu ambalaje

Buna ziua!

Nu stiu cat de bine am postat la categorie, dar mai potrivita nu am gasit.
Asa avea nevoie de o mana de ajutor, daca se poate, cu o situatie (vin cu a doua mai tarziu, sa nu va zapacesc din prima):
Fondul de mediu pentru ambalajele puse pe piata - am citit legislatia pe toate partile si am inteles ca se plateste doar de catre comerciantii care pun pentru prima data pe piata ambalaje/ produse ambalate. Buuuun. Situatia mea este: achizitionam de la diversi comerciantiL folie rafie (dreptunghiuri, nu saci), folie plastic rola 100 m si banda ingusta din plastic (pt legat baloti). Eu produc vatelina, pe care o ambalez in folie de rafie, o leg cu banda de plastic, o pun pe paleti si o infasor in folia de plastic. Intrebarea este: cine va plati fondul de mediu? Mai exact: se considera ca ei imi vand ambalaje? sau ele sunt altceva (nu stiu ce) si eu la "transform" in ambalaje? Nu vreau definitii din legislatie, ca imi fac ochii margele de cate ori le-am citit, am impresia ca nu mai cunosc nici limba romana #-o
Multumesc anticipat :)
Cel mai recent răspuns: mevaioana , utilizator 11:34, 11 Februarie 2015
Obligatia de a plati taxa pentru fondul de mediu o au operatorii economici care introduc pe piata PRODUSE ambalate. Cum dvs. puneti pe piata produsul "vatelina" pe care il ambalati corespunzator sunteti buna de plata. Din descrierea dvs. trebuie sa platiti pentru folia de rafie (polipropilena), pentru banda cu care legati, daca prindeti banda prin capsare pentru capsele metalice, pentru paletii pe care puneti balotii de vatelina, pentru folia polietilena cu care inveliti paletii, si eventual (daca folositi) pentru eticheta de hartie cu care etichetati produsul. Astept intrebarea urmatoare.
In primul rand, multumesc pentru raspuns.
Dar...
Conform OUG 196 din 2005 privind fondul pentru mediu, art. 9, alin. 1, \"Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: [...] d) o contribuţie de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere şi bunuri ambalate\". Din asta, eu inteleg ca aceasta taxa se plateste de cei ce vand ambalaje si de cei ce vand produse ambalate.
Mai departe, in aceeasi ordonanta, art. 10, alin. 3 \"Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, ambalaje de desfacere [...] sunt obligaţi să declare lunar.....\", articol care mie imi intareste concluzia anterioara.
Mai mult, conform HG 621/2005 gestionarea ambalajelor si a deseurilor de
ambalaje, art. 16, alin 1:
\" a) operatorii economici care introduc pe piata produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare si tertiare folosite la ambalarea produselor lor;
b) operatorii economici care ambaleaza produse ambalate sunt responsabili pentru
ambalajele secundare si tertiare pe care le introduc pe piata;
c) operatorii economici care introduc pe piata ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective introduse pe piata.\"


Tot din OUG 196/2005: "Modul de calcul al taxei prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare:
Art. 21 Obligaţia de a plăti la Fondul pentru mediu contribuţia de 2 lei/kg prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare, revine următorilor operatori economici:
c) care distribuie pentru prima dată pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, pentru respectivele ambalaje distribuite pe piaţa naţională"


Din tot ce am citit in domeniul asta, am inteles faptul ca producatorii de ambalaje platesc pentru ambalajele pe care le vand pe piata nationala. Acum imi dati peste cap toate teoriile? :)
Orice parere imi este de folos. Multumesc anticipat! :)
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
mevaioana, utilizator
Problema este ca nu interpretati bine prevederile legale enuntate. Sa va dau exemplu:
Conform OUG 196 din 2005 privind fondul pentru mediu, art. 9, alin. 1, "Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din: [...] d) o contribuţie de 2 lei/kg, datorată de către operatorii economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere SI bunuri ambalate
"SI"- ul respectiv ii obliga atat pe cei care introduc pe piata ambalaje de desface cat si pe cei care introduc bunuri ambalate sa plateasca fondul de mediu. Dvs. introduceti bunuri ambalate, deci e clar ca trebuie sa platiti taxa la fondul de mediu. Sa va explic cum sta treaba cu ambalajele. Ambalajele, in functie de rolul lor pe care-l joaca, sunt de mai multe feluri: de desfacere, primare, secundare, tertiare si de transport. Conform normelor legale doar cei care introduc pe piata AMBALAJE DE DESFACERE au obligatia de a plati fond de mediu. HG 621/2005 defineste ambalajul de desfacere: obiecte proiectate si destinate a fi umplute la punctele de vânzare, precum si obiectele de unica folosinta, vandute umplute sau destinate a fi umplute in punctele de desfacere Si ca sa fie treaba clara, ofera si exemple de ambalaje de desfacere: pungi de transport din plastic sau hartie, farfurii si pahare de unica folosinta, pungi pentru sevisuri, folie de aluminiu. Alte exemple: cutia de carton pentru pizza la pachet, ziarul in care inveleste bunica pachetul cu mancare al bunicului cand pleaca la camp, cutia de plastic in care iti vinde maslinele la supermarket, etc. In cazul prezentat de dvs., nu este vorba de ambalaje de desfacere (singurul caz in care trebuie sa plateasca cel care introduce pe piata ambalajul) ci de ambalaje primare (folia de rafie), secundare si de transport (folia polietilena, paleti lemn)
elemente auxiliare ale ambalajelor - sunt considerate tot ambalaj (banda de legat, capsele metalice de la banda, eticheta). In acest caz trebuie sa plateasca cel care introduce pe piata bunul ambalat, adica dvs. Nu inteleg de ce ocoliti partea cu cei care introduc pe piata produse ambalate, situatie care vi se aplica si insistati cu cei care introduc pe piata ambalaje de desfacere, situatie ce nu are legatura cu dvs. Sper ca am reusit sa va lamuresc.
Super multumesc de precizarea cu "ambalajele de desfacere", aspectul asta il scapasem complet la "analiza " mea.
Nu incerc sa "ocolesc" plata, doar sa fiu sigura ca am interpretat bine legislatia si sa le explic sefilor mei exact de ce platim noi si nu ceilalti. Oricum, pentru folia de rafie stiu sigur ca societatea de la care ii achizitionam noi plateste fond de mediu, presupun ca pt asta nu mai platim si noi? (desi, privind acum prin noul orizont pe care mi l-ati prezentat, mi se pare ca nu ar trebui sa plateasca ei, ci noi...)

A doua intrebare era legata de recuperarea ambalajelor din piata. Activitatea de baza a societatii noastre este colectarea deseurilor de materiale plastice si procesarea acestora. Noi ne vom inregistra platitori de fond mediu pt ambalajele pe care le punem pe piata, am clarificat asta (multumesc inca o data). Putem declara ca am recuperat deseuri din piata cu ajutorul cantitatilor pe care le colectam noi? Ideea este ca nu recuperez fix acelasi ambalaj (care merge, mare parte, la export), dar recuperez cantitate suficienta de ambalaje plastic, astfel incat sa indeplinesc si obiectivul nostru de valorificare, macar partial. Avem contracte cu societati care pun pe piata produse ambalate, recupereaza o parte si le aduc la noi pt reciclare, iar cantitatile pe care le aduc la noi se scad din cele pt care se plateste FM. Putem face acelasi lucru si noi, cu cantitatile pe care le recuperam de la persoane fizice?

Cu stima,
Eva


Oricum, pentru folia de rafie stiu sigur ca societatea de la care ii achizitionam noi plateste fond de mediu, presupun ca pt asta nu mai platim si noi?

Daca respectivul plateste aiurea taxa de mediu, acest lucru nu va scuteste pe dvs. de plata acestei obligatii.
Daca sunteti reciclator pentru plastic puteti sa va indepliniti obligatiile de recuperare a ambalajelor introduse pe piata prin forte proprii. In acest caz trebuie sa fiti atenta la unele detalii:
- sa comunicati către Administraţia Fondului de Mediu modalitatea de îndeplinire a obiectivelor pana pe 25 ianuarie
- sa rezulte din autorizatia de mediu faptul ca sunteti reciclator pe plastic pentru operatiunea de valorificare R3
- sa fiti inscrisi la Ministerul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri (sau orice alta denumire isi ia in timp acest minister) ca valorificator de ambalaje mase plastice
- deseurile colectate sa fie inregistrate in contabilitate la valori de piata (in lege apare termenul de valoare justa)
- sa emiteti un certificat de valorificare prin reciclare pentru deseurile ce urmeaza acest circuit.

Alte discuții în legătură

Apm afm - deseuri rezultate din ambalarea materiilor prime GmLed GmLed Buna ziua, Ma lovesc de urmatoarea problema analizand legea 249 / 2015 si oug 196 / 2005 Reprezint o fabrica (SRL) producatoare de becuri pe tehnologie ... (vezi toată discuția)
Declaratie fond mediu -ambalaje reutilizabile ytrewq ytrewq In Declaraţia privind obligaţiile la Fondul pentru mediu, la capitolul III se declara ambalajele introduse pentru prima data pe piata interna. In cazul ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate catre fondul pentru mediu potrivit oug nr.196/ 2005 tamarka tamarka Stimati colegi, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatoarea problema: in prezent firma in care lucrez este verificata de fondul de mediu privind ... (vezi toată discuția)