Promisiuni privind reglementarea taxelor din sectorul IT
Calendarul de adoptare a Codului Fiscal va fi agreat cu şefii Camerei Deputaţilor, anunţă premierul Mihai Tudose. Cât despre impozitele pentru angajaţii din IT, şeful Executivului a precizat că, acestea vor fi reglementate, prin amendamente. Iar dacă, nu se fac corecţiile în Parlament, Guvernul va adopta, o nouă ordonanţă de urgenţă.
Mihai Tudose: După ce se termină ziua de astăzi, o să am o discuţie cu domnul viceprim-ministru, cu conducerea Camerei, să vedem dacă programul din Cameră se suprapune cu intenţiile guvernamentale
Reporter: În legătură cu acele impozite pentru sectorul IT?
Mihai Tudose: Nu, nu intră aşa. Se reglementează prin amendamentele din plen. Dacă nu vor ajunge să fie discutate în plen, venim cu altă ordonanţă care să reglementeze acest lucru.
Fiscul anunță că este în grafic cu colectările
Fiscul anunță că este în grafic cu colectările. În 11 luni a strâns venituri fiscale, din taxe directe și indirecte plus contribuții sociale, 196 de miliarde de lei. Reprezintă 100% din ce avea în program și cu 7 la sută mai mult decât în perioada similară din 2016.
Până la sfârşitul anului, încasările Fiscului ar urma să ajungă la 214,27 miliarde de lei, adică cu aproape 15 miliarde de lei mai mult decât în 2016 și de fapt la prognoza de venituri. Ceea ce ne transmite Fiscul este că și-a îndeplinit sarcina, trasată la început de an. Doar că economia a mers mai bine decât se estima la început de an și asta... asta nu se vede la fisc.
Creșterea economică va fi mai mare decât cea anticipată. Apoi PIB-ul nominal va fi mai mare decât cel pe care s-a mers la întocmirea bugetului. Astfel dacă la început de an s-a plecat cu o prognoză de PIB de 815,2 miliarde de lei, ultimele date dau un rezultat final de 842,5 miliarde de lei, deci cu peste 27 de miliarde de lei mai mare. Și chiar și aceste cifre s-ar putea să fie depășite pentru că prețurile din economie au urcat destul de rapid pe final de an.
Prin urmare creșterea economică nu se vede în încasările ANAF. Și ar trebui pentru că o dată cu PIB-ul ar trebui să urce și impozitul net pe produs. Ceea ce ne spune că de fapt evaziunea a crescut dată fiind nouă dimensiune a economiei.
Parlament: Bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Senatului şi SGG, aprobate
Plenul Parlamentului a adoptat, luni, bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Secretariatului General al Guvernului pe 2018.
Bugetele Administraţiei prezidenţiale, Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost aprobate de parlamentari în forma comisiilor de buget, finanţe, nefiind acceptat niciun alt amendament.
La bugetul SGG, parlamentarii au admis un amendament de suplimentare de la 110.250.000 lei la 115.763.000 lei a fondurilor alocate la capitolul "Sprijinirea organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la bugetul de stat". Propunerea a aparţinut grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi fusese respinsă de comisiile de buget, finanţe.
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 a fost adoptat pe articole, luni, în plenul comun al Parlamentului.
Comentarii articol (0)