Prognoză: Euro va fi cotat la 4,7 lei în 2018
Euro a încheiat 2017 la un curs record, aproape 4,66 lei, iar previziunile economiştilor pentru acest an nu sunt deloc bune. Moneda europeană ar urma să ajungă la 4,70 lei. Prima şedinţă de tranzacţionare e mâine. Un leu slab în raport cu euro înseamnă nu doar rate mai mari, ci şi produse mai scumpe din import. De câştigat au doar exportatorii, pentru că încasează mai mult.
Leul a pierdut peste trei procente în raport cu euro pe parcursul anului 2017 şi a depăşit nivelul istoric în mai multe rânduri. Lucrurile nu par să se tempereze nici în 2018. O asociaţie a analiştilor financiari vede un curs de 4,73 lei în a doua parte a anului, dacă nu vom avea stabilitate fiscală şi vor continua incertitudinile din economie. Nici reprezentanţii instituţiilor bancare nu sunt optimişti.
Ciprian Dascălu, economistul-şef al unei bănci comerciale: „Vedem un interval de variaţie între 4,60 şi 4,70 pe cursul de schimb, bazându-ne că deficitul bugetar va fi menţinut în limita de 3 la sută, deci vor fi evitate derapajele bugetare”.
Horia Braun, economistul-şef al unei bănci comerciale: „Undeva o medie în jur de 4,70 pare rezonabilă la momentul ăsta, ţinând cont că avem o previziune de inflaţie medie de 4 la sută, o depreciere de 1 sau 2 la sută mi se pare sănătoasă pentru economie, încurajând exportatorii şi descurajând importatorii, dar nu ar crea presiuni semnificative la nivel de inflaţie”.
Noi elemente de design pe bancnotele și monedele BNR
Banca Naţională a României va lansa în circulaţie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, bancnote şi monede cu noua stemă a ţării.
Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de "1 ianuarie 2018", informează Agerpres.ro. Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie.
BNR precizează că bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare şi vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulaţie.
Bitcoin a început noul an în scădere, pentru prima oară din 2015
Bitcoin a început noul an în scădere, pentru prima oară din 2015, continuând tendinţa negativă pe care s-a înscris după nivelul record de 19.511 dolari pe unitate atins pe 18 decembrie, transmite Bloomberg citat de News.ro.
Moneda virtuală a scăzut luni, la New York, la 13.624,56 dolari pe unitate, fiind cu 4,8% sub nivelul de vineri, arată date obţinute de Bloomberg. Duminică, bitcoin a atins 14.156 de dolari pe unitate, potrivit datelor coinmarketcap.com, care urmăreşte preţurile zilnice.
Bitcoin a fluctuat marţi, pe piaţa asiatică, fiind tranzacţionată în declin cu 1,9%, la Hong Kong.
Cea mai puternică monedă virtuală din lume a început anul 2017 mult mai bine şi a continuat să crească, declanşând o frenezie globală pentru criptomonede. În prima zi a anului trecut, bitcoin a avansat cu 3,6%, la 998 de dolari pe unitate, arată datele coinmarketcap.com. Pe ansamblul anului trecut, bitcoin a crescut cu peste 1.300%.
Comentarii articol (0)