Potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, proprietarii de autovehicule înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate în România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, au obligația de a încheia o asigurare RCA, altfel pot primi sancțiuni usturătoare, ce pot ajunge până la 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. Asigurarea RCA nu este obligatorie în cazul persoanelor fizice sau juridice care folosesc autovehiculele pentru a participa la antrenamente, curse și raliuri organizate legal.
Pentru a putea încheia contracte de asigurare RCA, societățile de asigurări trebuie să fie autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. În momentul de față, în România există nu mai puțin de 11 astfel de firme, și anume:
- Allianz-Țiriac Asigurări;
- Generali România Asigurare-Reasigurare;
- Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group;
- Euroins România Asigurare-Reasigurare;
- Omniasig Vienna Insurance Group;
- Groupama Asigurări;
- Uniqa Asigurări;
- City Insurance;
- Grawe România Asigurare;
- DallBogg;
- Euro Insurance DAC.
Ultimele două firme din această listă au primit în cursul anului trecut acordul pentru a încheia în România contracte RCA, DallBogg fiind din Bulgaria, iar Euro Insurance DAC - din Irlanda. Mai multe despre intrarea celor două firme de asigurare pe piața din țara noastră am scris aici și aici.
O asigurare RCA este un contract încheiat între proprietarul unui vehicul și o companie de asigurari autorizată. Odată încheiat un astfel de contract, compania emitentă va plăti, în cazul în care vehiculul pentru care s-a încheiat contractul a provocat un accident, despăgubiri terțelor persoane. Pe scurt, acest tip de asigurare acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.
În urma unui accident, persoana păgubită poate cere vinovatului, în justiție, daune materiale, dar și daune morale, ce pot ajunge la valori considerabile și care sunt greu de acoperit din buzunarul celui care a provocat accidentul. Astfel, asigurarea RCA are scopul de a proteja financiar persoana vinovată de producerea accidentului, iar persoanei păgubite să-i garanteze recuperarea prejudiciului.
Legea nr. 132/2017 prevede că un contract RCA “se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului”, iar plata primelor de asigurare “se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat și asigurătorul RCA”.
Comentarii articol (2)