Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie este reglementarea principală care se referă la asigurarea RCA.
După cum spuneam, este obligatorie încheierea unei astfel de asigurări pentru toți proprietarii de mașini (excepție făcând persoanele care folosesc autovehiculele pentru a participa la antrenamente, curse și raliuri organizate legal).
De asemenea, asigurarea RCA nu poate fi încheiată cu orice societate de asigurări, ci trebuie să fie una autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În acest sens, următoarele societăți sunt autorizate să încheie astfel de asigurări:
- Allianz - Țiriac Asigurări S.A.;
- Generali România Asigurare Reasigurare S.A.;
- Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group S.A.;
- Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.;
- Omniasig Vienna Insurance Group S.A.;
- Groupama Asigurări S.A.;
- Uniqa Asigurări S.A.;
- Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. și
- Grawe România Asigurare S.A.
De asemenea, lista poate fi consultată pe site-ul ASF. În acest mod, puteți fi la curent cu ultimele modificări.
Astfel, aceste societăți de asigurare pot încheia un contract de asigurare RCA. O astfel de asigurare presupune faptul că, în cazul în care, prin intermediul vehiculului cu privire la care s-a încheiat asigurarea, sunt cauzate pagube terților, compania de asigurare va plăti despăgubirile.
În acest context, pot apărea cazuri în care persoana vinovată - asiguratul - nu poate acoperi daunele produse. Din acest motiv, existența asigurării poate preveni o astfel de situație.
Comentarii articol (3)