Dezechilibrul importuri-exporturi s-a accentuat cu 2,5 miliarde euro
Deficitul balanţei comerciale a României (FOB/CIF) a ajuns, în primele 11 luni din 2017, la 11,344 miliarde de euro, în creştere cu 2,569 miliarde de euro în comparaţie cu perioada similară din 2016.
În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2017, exporturile FOB au însumat 58,146 miliarde de euro, cu 9,5% peste nivelul din primele 11 luni ale anului precedent, în timp ce importurile CIF au însumat 69,491 miliarde de euro, în creştere cu 12,3% faţă de intervalul de referinţă, potrivit datelor de marți ale Institutului de Statistică, informează Agerpres.
Statistica relevă, totodată, că valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în primele 11 luni din acest an s-a ridicat la 44,168 miliarde de euro la expedieri şi la 52,721 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76% din total exporturi şi 75,9% din total importuri.
De asemenea, valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri, în perioada ianuarie - noiembrie 2017, a fost de circa 13,978 miliarde de euro la exporturi (24% din total exporturi) şi de aproximativ 16,770 miliarde de euro (24,1% din total importuri).
Analiștii financiar-bancari: Imobiliarele sunt supraevaluate
Nivelul supraevaluării ar fi de 20-25% spune preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
"Acum văd imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Dacă faci un calcul mediu cu chiria care poate fi încasată pe metrul pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului şi reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasă de active cu risc sub medie cum ar fi obligaţiuni, atunci ajungi la un preţ pe metrul pătrat de 1 000 - 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 euro. Pentru rezidenţiale nişate într-o zonă foarte bună ajunge la 2.000 de euro pe metrul pătrat. Îmi indică mai degrabă un maxim de 1.500 pe acelaşi calcul de chirie încasată pe zece ani şi reinvestită la un randament de 3%', a spus Guda, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), informează Agerpres.ro.
Programul "Prima Casă" ar trebui oprit gradual
'''Prima casă', din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziţionarea unei locuinţe noi. A distorsionat semnificativ piaţa, în condiţiile în care a fost contractat de o pătură a societăţii care nu are nevoie de un asemenea program mai degrabă cu caracter social, cel puţin la începutul său.
Deschiderea autostrăzii Sebeş – Turda, amânată. Care este motivul
Lotul 3 din autostradă care trebuia deschis zilele acestea va fi predat traficului până în martie. La inspecţia în teren au fost descoperite neconformităţi.
Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda, tronson de aproximativ 12 kilometri care leagă municipiul Aiud şi Decea, va fi deschis cel mai probabil până în martie după ce o comisie de inspecţie a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a descoperit marți anumite neconformităţi şi că nu sunt întrunite elementele pentru siguranţa rutieră, informează News.ro.
Purtătorul de cuvânt al al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Alin Şerbănescu, a declarat că nu sunt întrunite elementele pentru siguranţa rutieră.
„Eu zic că până în maxim luna martie, ca să dau, aşa, un termen realist, se va putea circula (...) Nu cerem alt tip de calitate decât cel care se practică în ţările europene”, a spus Şerbănescu.
Comentarii articol (0)