1. Impozitul micro, obligatoriu pentru firmele cu venituri de până într-un milion de euro
Plafonul până la care o persoană juridică se poate înscrie ca microîntreprindere a crescut de la 500.000 de euro la un milion de euro, începând cu 1 ianuarie 2018.
Și cum leul a încheiat anul 2017 la un curs de 4,6597 lei/euro, vorbim de un plafon de încadrare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de 4.659.700 de lei. Asta înseamnă că firmele ce au avut la final de 2017 o cifră de afaceri inferioară plafonului aplică din 2018 impozitarea micro, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați.
Interesant este și că societățile care au obținut venituri din consultanță și management și au realizat venituri mai mici de un milion de euro trec din 2018 la impozitarea pe veniturile micro, în timp ce firmele cu un capital social minim de 45.000 de lei pot trece din nou, prin opțiune, la aplicarea impozitului pe profit, atât timp cât au și doi salariați cu normă întreagă. Trecerea este posibilă începând cu trimestrul doi al acestui an, în condițiile în care, în primul trimestru al lui 2018, aplicarea regimului de impozitare micro a fost obligatoriu pentru toate firmele cu venituri totale sub un milion de euro.
Detalii suplimentare despre dublarea plafonului de încadrare la micro și posibilitatea aplicării impozitului pe profit găsiți aici și aici.
2. Plafonul pentru înregistratrea în scopuri de TVA a crescut la 300.000 de lei
Potrivit Codului fiscal, persoana impozabilă stabilită în România a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 de euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României (BNR) la data aderării, respectiv 3,3817 lei pentru un euro, şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 300.000 de lei, poate aplica scutirea de TVA (regimul special de scutire).
De altfel, România a obținut încă din octombrie 2017, de la Comisia Europeană, o derogare pentru majorarea plafonului pentru înregistrarea în scopuri de TVA, de la 220.000 la 300.000 de lei, însă măsura se aplică efectiv de la 1 aprilie 2018, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor din Legea nr. 72/2018.
Informații suplimentare despre subiect sunt aici și aici.
3. Plafonul pentru trecerea de la TVA la încasare la TVA normal
Potrivit Codului fiscal, sunt eligibile să aplice sistemul TVA la încasare:
- persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au sediul activității economice în România, care în anul precedent nu au aplicat sistemul TVA la încasare, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depășit plafonul de 2.250.000 lei și care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare;
- persoanele impozabile care au sediul activității economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA conform articolul 316 în cursul anului și optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.
4. Achizițiile intracomunitate de bunuri ce nu sunt considerate operațiuni impozabile în România
Conform legislației fiscale, nu sunt considerate operațiuni impozabile în România achizițiile intracomunitare de bunuri a căror valoare totală nu depășește pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depășit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, echivalentul a 34.000 de lei (plafonul se determină pe baza cursului valutar de schimb comunicat de BNR la data aderării, 3,3817 lei pentru un euro, și se rotunjește la cifra miilor).
5. Determinarea venitului net în sistem real
Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit și care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro, începând cu anul fiscal următor au obligația determinării venitului net anual în sistem real.
Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat la final de 2017, adică 4,6597 lei/euro, de unde rezultă un plafon de 465.970 de lei.
6. Plafonul pentru trecerea de la plătitor trimestrial de tva la plătitor lunar
În principiu, perioada fiscală este luna calendaristică, însă aceasta devine trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operațiuni taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau neimpozabile în România care nu a depășit plafonul de 100.000 de euro.
Echivalentul în lei pentru 2018 se determină pe baza cursului de schimb comunicat de BNR la final de 2017 (4,6597 lei pentru un euro), rezultând un prag de 465.970 de lei. Depășirea plafonului înseamnă și trecerea de la plătitor de tva la trimestru la plătitor lunar.
7. Locul livrării de bunuri: vânzări la distanță
Ca regulă, se consideră a fi locul livrării locul unde se găsesc bunurile în momentul când începe expedierea sau transportul, în cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumpărător sau de un terț.
Prin excepție, în cazul unei vânzări la distanță care se efectuează dintr-un stat membru spre România, locul livrării se consideră în România dacă valoarea totală a vânzărilor la distanță al căror transport sau expediere în România se realizează de către un furnizor, în anul calendaristic în care are loc o anumită vânzare la distanță, inclusiv valoarea respectivei vânzări la distanță, sau în anul calendaristic precedent, și se depășește plafonul pentru vânzări la distanță de 35.000 euro. În echivalent lei, asta înseamnă 118.000 lei, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderării, ca în alte exemple de mai sus.
Comentarii articol (1)