De asemenea, vom evidenția în acest articol și recomandările pe care antreprenorii ar trebui să le ia în calcul pentru a evita cele mai frecvente greșeli în accesarea fondurilor nerambursabile.
1. Fondurile nerambursabile disponibile în perioada următoare
Este deja o practică uzuală ca la începutul fiecărui an, autoritățile de management (ministerele care gestionează și coordonează alocarea fondurilor naționale sau europene) să anunțe programele de finanțare care vor fi lansate în perioada următoare.
Astfel, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va lansa în acest an un număr de nouă programe de finanțare, după ce Legea bugetului de stat nr. 2/2018 a confirmat alocările financiare pentru sesiunile din acest an. Astfel, cei mai mulți bani vor fi alocați prin intermediul programului Start-up Nation, însă și programul Femeia Manager va fi relansat, beneficiind de un buget de peste zece ori mai mare decât cel din anul anterior.
Toate cele nouă programe de finanțare din fonduri naționale sunt prezentate în cadrul acestui articol.
Totodată, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a anunțat, prin intermediul unui comunicat, faptul că în primele trei luni ale acestui an vor fi lansate peste 50 de sesiuni de depunere a proiectelor, în domenii diverse de activitate, valoarea finanțărilor alocate fiind de 3,1 miliarde de euro.
2. Domeniile de activitate finanțate
Atât programele naționale, cât și cele europene susțin nevoi specifice de dezvoltare, fiind alocate firmelor debutante sau celor cu istoric. Totodată, există și alte criterii în funcție de care fondurile nerambursabile sunt alocate, cele mai importante fiind următoarele:
- locul în care proiectul se implementează (mediul urban sau mediul rural);
- forma de organizare a firmei solicitante (persoană fizică autorizată sau societate comercială);
- valoarea finanțării disponibile și a contribuției proprii solicitate (ajutoare financiare de 100% sau programe de finanțare care necesită o contribuție proprie).
Pentru ușurință, am clasificat fondurile nerambursabile în funcție de aceste criterii într-un articol distinct.
3. Idei de afaceri care pot fi finanțate prin fonduri nerambursabile
Atunci când urmărești accesarea fondurilor naționale sau europene, va trebui să ai o idee de proiect clară. Programele de finanțare, după cum spuneam și în paragraful anterior, sunt alocate pentru necesități bine conturate, astfel că trebuie să cunoști în amănunt propriul tău proiect de finanțare.
Câteva dintre ideile de afaceri cu șanse finanțare ridicată sunt detaliate în acest articol.
4. Etapele accesării fondurilor nerambursabile
Parcurgerea etapelor necesare pregătirii unui proiect și obținerii unei finanțări nerambursabile din fonduri europene sau naționale poate fi un proces dificil pentru cineva care nu are experiență anterioară. De aceea, am scos în evidență principalii pași pe care un antreprenor trebuie să îi facă, începând cu stabilirea ideii de proiect și mergând până la obținerea finanțării nerambursabile.
5. Sfaturi pentru accesarea fondurilor nerambursabile
Accesarea fondurilor europene sau naționale nu este scutită de greșeli făcute atât de antreprenori, cât și de firmele de consultanță. Alegerea formei juridice adecvate, cunoașterea programului de finanțare, dar și pregătirea documentației sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când te pregătești să accesezi fonduri nerambursabile.
Cele mai importante recomandări sunt cuprinse în acest articol.