Programele de finanțare disponibile în prezent pentru acest tip de afaceri sunt în număr mai mic decât în anii anteriori, după ce două surse importante pentru antreprenorii din mediul rural s-au epuizat, astfel că nu vor fi lansate noi sesiuni de depunere a planurilor de afaceri în 2018.
Trebuie menționat faptul că, în unele situații, sursele de finanțare disponibile în 2018 nu sunt destinate exclusiv finanțării afacerilor din domeniul turistic sau recreativ, astfel că antreprenorii vor intra în concurență cu cei care doresc să înființeze sau să modernizeze fabrici, cabinete medicale, activități de IT, activități de prestări servicii etc.
În continuare, abonații premium avocatnet.ro pot afla mai multe despre:
- fondurile naționale disponibile în acest an pentru finanțarea activităților turistice sau recreative;
- fondurile europene pe care le poți accesa în 2018 pentru aceste idei de afaceri;
- obținerea unei finanțări nerambursabile prin intermediul Grupurilor de acțiune locală (GAL)
Fonduri naționale pentru activități turistice sau recreative
Fondurile nerambursabile naționale nu sprijină, din păcate, realizarea unor construcții, extinderi sau modernizări ale clădirilor existente. De asemenea, banii nu pot fi utilizați nici pentru amenajările interioare care sunt extrem de utile în cazul unor proiecte ce vizează înființarea sau cel puțin modernizarea unor unități de cazare turistică. Prin urmare, fondurile naționale pot fi utilizate cu precădere pentru achiziția de utilaje, echipamente sau instalații.
1. Programul Start-up Nation
Cel mai așteptat program de finanțare al acestui an, respectiv Start-up Nation, alocă fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei, în întregime nerambursabili, pentru înființarea unor afaceri noi.
Ținând cont de specificul acestui program de finanțare, de valoarea redusă a sprijinului nerambursabil, dar și de domeniile prioritare pe care le sprijină (producție, IT, industrii creative și servicii, în această ordine), programul de finanțare Start-up Nation nu poate fi accesat pentru înființarea unor structuri de primire turistică.
Mai mult, încadrarea structurilor de primire turistică în rândul serviciilor face ca punctajul maxim pe care un astfel de proiect îl poate obține să fie extrem de redus.
Totuși, activitățile recreative sunt încadrate în categoria industriilor creative, astfel că proiectele de acest tip pot obține, dacă și celelalte criterii de punctaj aferente acestui program de finanțare sunt respectate, o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei.
În categoria activităților recreative sunt incluse, printre altele, și următoarele tipuri de afaceri:
- parcuri recreative;
- închirierea echipamentului de agrement;
- expoziții de natură recreativă;
- organizarea de evenimente recreative sau distractive.
Pentru a păstra șanse de finanțare în cadrul sesiunii ce se va deschide în acest an, antreprenorii trebuie să înființeze societăți comerciale noi și să aloce cel puțin 50% din bugetul total al proiectului pentru achiziția de utilaje, echipamente sau echipamente IT și soluții software.
Mai multe detalii despre sesiunea din acest an a programului Start-up Nation pot fi citite în acest articol.
2. Programul de Comerț și Servicii
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) care vor avea cel puțin un an calendaristic la momentul deschiderii sesiunii din acest an pot solicita și obține un sprijin nerambursabil de până la 250.000 de lei.
Spre deosebire de programul Start-up Nation, antreprenorii care vor accesa programul de Comerț și Servicii trebuie să susțină o parte importantă a investiției din fonduri personale:
- un procent cuprins între 10% și 25% din valoarea eligibilă a proiectului;
- în întregime valoarea neeligibilă a proiectului, TVA-ul fiind cea mai importantă componentă.
La fel ca și în cazul finanțării acordate prin intermediul programului Start-up Nation, fondurile nu pot fi utilizate nici în acest caz pentru realizarea de construcții noi, extinderi sau modernizări. Prin urmare, banii pot fi cheltuiți pentru achiziția de utilaje și echipamente, soluții IT, software, dar și mobilier, aparatură de birotică sau aparate de ventilație sau climatizare și pentru obținerea unei economii de energie.
Mai multe detalii despre acest program de finanțare pot fi citite în articolul de aici.
Fonduri europene pentru activități turistice sau recreative
Anul trecut au fost lansate ultimele sesiuni pentru finanțarea afacerilor non-agricole din spațiul rural, astfel că în 2018 Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) nu va lansa noi linii pentru aceste tipuri de afaceri.
Suplimentar, Programul Operațional Regional și-a epuizat fondurile alocate măsurilor 2.1.A și 2.2 destinate afacerilor cu istoric de cel puțin un an. Prin intermediul acestor măsuri, microîntreprinderile și IMM-urile din mediul urban (în special) puteau accesa fonduri nerambusabile de până la 200.000 de euro și respectiv 1.000.000 de euro pentru realizarea unor construcții noi, modernizarea celor existente și dotarea acestora cu mobilier sau echipamente.
Prin urmare, antreprenorii care urmăresc înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole din spațiul rural (printre care se numără și activitățile turistice sau recreative) vor putea accesa doar finanțările alocate prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), dacă investiția planificată se va realiza în zona acoperită de acesta.
Finanțare nerambursabilă prin intermediul GAL-urilor
GAL-ul reprezintă un parteneriat local, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale, ai sectorului privat şi ai societăţii civile, constituit potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. În anul 2017 erau înființate peste 200 de GAL-uri la nivel național, datele de contact ale acestora fiind disponibile în cadrul listei publicate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Pentru a răspunde unor nevoi locale, fondurile nerambursabile europene alocate prin intermediul GAL-urilor pot fi accesate doar de către firmele noi sau cele existente care își propun investiții în localitățile din aria de acoperire a GAL-ului.
Prin urmare, pentru a putea accesa finanțări prin intermediul unui GAL, antreprenorul trebuie să verifice, înainte de toate, dacă localitatea în care își propune realizarea investiției face parte dintr-un GAL, conform listei amintite mai sus.
Ulterior, antreprenorul trebuie să verifice dacă GAL-ul alocă fonduri nerambursabile în domeniul de interes (în acest caz turism și activități recreative) și, de asemenea, să urmărească calendarul propus pentru deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor.
Fondurile alocate prin intermediul GAL-urilor se alocă astfel:
- ca o plată forfetară, similar submăsurii PNDR 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural. Fondurile alocate pot fi de cel mult 70.000 de euro / proiect.
- sub forma decontării cheltuielilor suportate de către beneficiar, similar submăsurii PNDR 6.4 pentru dezvoltarea unor afaceri non-agricole existente din spațiul rural. În acest caz, fondurile pot fi de până la 200.000 de euro / proiect.
Funționarea GAL-urilor și felul în care fondurile sunt alocate prin intermediul acestora sunt explicate în cadrul articolului de aici.
Câteva exemple de afaceri susținute prin intermediul GAL-urilor (inclusiv cele turistice sau de agrement) sunt oferite în acest articol.