Principalele programe de finanțare pe care antreprenorii le puteau accesa pentru dezvoltarea afacerilor proprii sau inițierea unor afaceri noi și-au epuizat fondurile alocate, astfel că în cursul anului 2018 nu vor mai fi lansate noi sesiuni pentru depunerea proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional (POR) sau Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Cu toate acestea, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat că șase programe de finanțare din fonduri naționale vor fi lansate în 2018, iar condițiile de implementare au fost publicate în dezbatere publică la finalul lunii martie.
Suplimentar, antreprenorii care intenționează să inițieze sau să dezvolte afaceri în spațiul rural vor avea la dispoziție în acest an o sursă de finanțare distinctă, oferită prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), despre care am scris în detaliu aici.
Mai departe, antreprenorii pot afla care sunt criteriile în funcție de care poate fi ales programul de finanțare adecvat oricărei afaceri, aspecte despre care pot citi, în cele ce urmează, abonații serviciului avocatnet.ro premium.
Pe lângă programele de finanțare din fonduri naționale despre care am amintit mai sus și care pot fi consultate pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor pentru IMM-uri, antreprenorii pot accesa și fondurile alocate pe plan local prin intermediul GAL-urilor, în cazul în care investiția propusă se va implementa în zona acoperită de acestea.
În cazul în care urmăresc obținerea unei finanțări nerambursabile în acest an, antreprenorii ar trebui să cunoască criteriile în funcție de care alocarea fondurilor europene sau naționale este posibilă.
Principalele criterii de care ar trebui să ții cont atunci când intenționezi să accesezi fonduri nerambursabile sunt următoarele:
1. Vechimea societății aplicante
Fondurile nerambursabile ce vor fi disponibile în cursul acestui an se vor aloca în funcție de vechimea firmei solicitante:
- întreprinderile cu istoric pot obține finanțare prin intermediul programelor de Microindustrializare, Comerț și Servicii sau prin intermediu GAL-urilor;
- firmele nou înființate pot solicita sprijin financiar nerambursabil prin intermediul programului Start-up Nation.
Ca o excepție de la această regulă, în cursul acestui an, programul Start-up Nation va putea fi accesat de firmele înființate după data de 30 ianuarie 2017.
2. Domeniul de activitate vizat
Un alt criteriu extrem de important în funcție de care fondurile nerambursabile pot fi accesate îl reprezintă tocmai domeniul de activitate vizat (codul CAEN).
În funcție de acest criteriu, fondurile nerambursabile vor putea fi accesate pentru:
3. Locul de implementare al proiectului
Investițiile rurale pot fi finanțate, în cursul acestui an, prin intermediul programelor naționale sau europene (cele acordate prin intermediul GAL-urilor).
În acest timp, investițiile propuse a fi realizate în mediul urban pot fi realizate doar prin intermediul programelor naționale de finanțare.
4. Ponderea ajutorului financiar nerambursabil
Antreprenorii care nu dispun de resurse financiare proprii pentru cofinanțarea proiectelor de investiții vor putea accesa doar programul Start-up Nation și doar o mică parte a finanțărilor alocate prin intermediul GAL-urilor.
Toate celelalte soluții de finanțare solicită o contribuție proprie din partea beneficiarilor, contribuție ce este de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectelor.
Principalele programe de finanțare din fonduri naționale sunt:
1. Programul Start-up Nation
Prin intermediul acestui program de finanțare, antreprenorii pot obține o finanțare nerambursabilă de 100% din valoarea eligibilă a investiției, dar fără a depăși valoarea de 200.000 de lei/proiect.
Ajutorul nerambursabil este acordat pentru dezvoltarea unor afaceri în domenii variate precum: producția, IT-ul, industriile creative, serviciile, comerțul sau alte activități.
Mai multe informații despre acest program de finanțare pot fi citite aici.
2. Programul de Microindustrializare
Programul de Microindustrializare poate fi accesat doar de către firmele care au, la momentul deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor, cel puțin un an calendaristic. Prin urmare, firmele nou înființate nu sunt eligibile în cadrul acestui program de finanțare.
Mai mult, doar afacerile din domeniul producției de bunuri pot accesa ajutorul financiar de cel mult 450.000 de lei, iar lista activităților eligibile este detaliată în cadrul ghidului solicitantului publicat în prezent în dezbatere publică.
Mai multe informații despre acest program de finanțare pot fi citite aici.
3. Programul de Comerț și Servicii
Antreprenorii care dețin afaceri de cel puțin un an de zile la data lansării programului de finanțare pot accesa până la 250.000 de lei drept ajutor nerambursabil pentru dezvoltarea afacerilor proprii.
Spre deosebire de programul Start-up Nation, ajutorul acordat nu acoperă în întregime investiția eligibilă, ci doar până la 90% din valoarea acesteia.
Domeniile eligibile sunt din sfera comerțului sau al serviciilor, astfel că activitățile de producție nu pot fi finanțate prin intermediul acestui program.
Și acest program de finanțare a fost detaliat suplimentar într-un articol anterior.
4. Finanțările disponibile prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală
După ce finanțările disponibile prin intermediul PNDR 2014-2020 au fost epuizate sau mult diminuate, antreprenorilor le-a rămas la dispoziție alternativa oferită de către GAL-urile constituite la nivel local.
Fondurile disponibile la nivelul acestora sunt direcționate către domeniile de interes pe plan local, iar GAL-urile au un calendar propriu pentru lansarea sesiunilor în cursul acestui an.
Prin urmare, antreprenorii trebuie să verifice mai întâi lista GAL-urilor anunțată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și să se orienteze către acel GAL în care este propusă investiția.
Mai multe detalii sunt oferite în cadrul acestui articol.