Până anul trecut, firmele private din domeniul medical sau din sectorul producției de aparate și dispozitive medicale puteau accesa un număr foarte mare de programe de finanțare, iar ajutorul financiar putea ajunge, în unele situații, la un milion de euro. Totuși, anul 2017 a fost ultimul an în care au fost lansate linii de finanțare prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și Programului Operațional Regional (POR).
Ambele programe amintite anterior și-au epuizat anul trecut fondurile disponibile pentru activitățile desfășurate de către microîntreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii în activitățile non-agricole, aici fiind incluse și activitățile din sfera activităților medicale.
Pentru a clasifica sursele de finanțare, am inclus în categoria activităților medicale:
- producția de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice;
- oferirea unor servicii medicale generale sau specializate, aici incluzând cabinetele de fizioterapie, kinetoterapie sau cabinetele stomatologice, printre altele.
În continuare, abonații avocatnet.ro premium pot citi despre programele de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție în 2018 pentru înființarea sau dezvoltarea unor afaceri în aceste domenii de activitate.
Fonduri naționale pentru activitățile medicale
Programele naționale care vor sprijini financiar înființarea sau dezvoltarea unor afaceri noi în aceste domenii de activitate sunt următoarele:
- programul Start-up Nation;
- programul de Comerț și Servicii;
- programul de Microindustrializare.
1. Programul Start-up Nation 2018
Prin intermediul programului Start-up Nation, antreprenorii care înregistrează societăți noi pot solicita acordarea unui sprijin financiar de până la 200.000 de lei, nefiind solicitată, în acest caz, o contribuție proprie.
Trebuie precizat faptul că laboratoarele de tehnică dentară (spre exemplu) se încadrează în rândul activităților de producție, șansele de finanțare fiind, în acest caz, maxime.
Cabinetele medicale de stomatologie, kinetoterapie sau fizioterapie, printre altele, sunt încadrate în categoria industriilor creative, punctajul fiind, dacă toate celelalte criterii sunt îndeplinite, de 95 de puncte.
Fondurile pot fi utilizate pentru achiziția de utilaje și echipamente specifice domeniului în care activitatea se desfășoară, dar și pentru cumpărarea de softuri sau echipamente IT.
În plus, banii pot fi utilizați chiar și pentru acoperirea unor cheltuieli operaționale pentru o durată de cel mult 12 luni de zile. În această categorie sunt incluse salariile și contribuțiile sociale, utilitățile și eventualele cheltuieli cu închirierea spațiilor în care se desfășoară activitatea.
Mai multe informații despre programul Start-up Nation sunt oferite în cadrul acestui articol.
2. Programul de Comerț și Servicii
Cel de-al doilea program de finanțare din fonduri naționale pe care antreprenorii îl pot accesa în acest an este programul de Comerț și Servicii.
Cererile de finanțare pot fi depuse doar de către firmele care au istoric de cel puțin 12 luni calendaristice la data la care sesiunea de depunere a proiectelor se va deschide.
Având în vedere faptul că programul finanțează doar activitățile din sfera comerțului și serviciilor, laboratoarele de tehnică dentară nu pot fi finanțate prin intermediul acestui program.
Prin urmare, cabinetele medicale pot solicita un sprijin financiar de până la 250.000 de lei, însă în acest caz este solicitată o contribuție proprie cuprinsă între 10% și 25% din valoarea eligibilă a proiectului.
Mai multe informații despre programul de Comerț și Servicii sunt oferite în cadrul acestui articol.
3. Programul de Microindustrializare
Microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii care au un istoric de un an de zile cel puțin la data deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor pot solicita un ajutor financiar nerambursabil de până la 450.000 de lei. La fel ca și în cazul firmelor care accesează programul de Comerț și Servicii, beneficiarii programului de Microindustrializare trebuie să contribuie cu cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
Ajutorul nerambursabil se alocă doar firmelor care propun proiecte din sfera producției de bunuri, astfel că doar activitățile din sfera producției de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice sunt eligibili.
Banii pot fi utilizați pentru achiziția, în special, a utilajelor și echipamentelor necesare în cadrul fluxului de producție.
De asemenea, antreprenorii pot deconta inclusiv cheltuielile pentru achiziționarea mijloacelor de transport bunuri.
Mai multe informații despre programul de Microindustrializare sunt oferite în cadrul acestui articol.
Fonduri europene pentru activitățile medicale
Până anul trecut, antreprenorii au putut accesa fonduri nerambursabile prin intermediul a patru linii de finanțare:
- PNDR submăsura 6.2 destinată înființării de activități non-agricole în spațiul rural. Ajutorul maxim acordat a fost de 70.000 de euro;
- PNDR submăsura 6.4 destinată dezvoltării de activități non-agricole în spațiul rural cu un sprijin de până la 200.000 de euro;
- POR măsura 2.1.A destinată microîntreprinderilor din spațiul urban, fondurile alocate fiind de cel mult 200.000 de euro;
- POR măsura 2.2. destinată microîntreprinderilor și IMM-urilor din mediul urban și rural. Ajutorul financiar alocat a fost de până la un milion de euro.
Programele enumerate mai sus sunt epuizate în prezent, astfel că antreprenorii mai pot accesa fonduri nerambursabile doar prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL).
Finanțare nerambursabilă prin intermediul GAL-urilor
GAL-ul reprezintă un parteneriat local, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale, ai sectorului privat şi ai societăţii civile, constituit potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. În anul 2017 erau înființate peste 200 de GAL-uri la nivel național, datele de contact ale acestora fiind disponibile în cadrul listei publicate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală, banii pot fi alocați către acele proiecte implementate pe raza localităților care fac parte din GAL. Prin urmare, nevoile de dezvoltare locală sunt mult mai bine urmărite și satisfăcute cu ajutorul acestor fonduri nerambursabile.
Primul pas pe care antreprenorii interesați de aceste fonduri trebuie să îl facă este să verifice dacă localitatea în care se va derula investiția face parte din cadrul unui GAL.
Ulterior, antreprenorul trebuie să verifice dacă GAL-ul alocă fonduri nerambursabile în domeniul de interes (în acest caz activități medicale) și, de asemenea, să urmărească calendarul propus pentru deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor.
Fondurile alocate prin intermediul GAL-urilor se alocă astfel:
- ca o plată forfetară, similar submăsurii PNDR 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural. Fondurile alocate pot fi de cel mult 70.000 de euro / proiect.
- sub forma decontării cheltuielilor suportate de către beneficiar, similar submăsurii PNDR 6.4 pentru dezvoltarea unor afaceri non-agricole existente din spațiul rural. În acest caz, fondurile pot fi de până la 200.000 de euro / proiect.
Funcționarea GAL-urilor și felul în care fondurile sunt alocate prin intermediul acestora sunt explicate în cadrul articolului de aici.
Câteva exemple de afaceri susținute prin intermediul GAL-urilor sunt oferite în acest articol.
Comentarii articol (0)