Activitățile de sănătate și asistență socială includ o gamă largă de activități, începând cu asistența medicală oferită de personal medical profesionist în spitale și alte facilități, activități de îngrijire la domiciliu care implică, totusi, în mare măsură activități de asistență medicală, dar și activități de asistență socială fără nicio implicare a personalului medico-sanitar.
În acest articol vom prezenta fondurile nerambursabile disponibile sprijinirii activităților referitoare la sănătatea umană. Pentru a solicita aceste tipuri de finanțări, solicitanți eligibili sunt doar entitățile înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, cu statut minim de persoană fizică autorizată. Ca urmare, cabinetele medicale individuale nu pot fi eligibile în cadrul acestor programe de finanțare.
Conform clasificării activităților din economia națională (CAEN), activitățile referitoare la sănătatea umană sunt împărțite în patru coduri CAEN:
Codul CAEN 8610 - Activități de asistență spitalicească
Această clasă include:
- activități ale spitalelor pe termen lung sau scurt, adică activități medicale, de diagnostic și de tratament ale spitalelor generale;
- activități ale spitalelor specializate.
Activitățile sunt orientate în special către pacienții internați și sunt efectuate sub directa supraveghere a medicilor.
Codul CAEN - 8621 Activități de asistență medicală generală
Această clasă include:
- consultații și tratamente medicale în domeniul medicinei generale, efectuate de către medicii generaliști.
Codul CAEN 8622 - Activități de asistență medicală specializată
Această clasă include:
- consultații și tratamente medicale de specialitate în diverse domenii, acordate de către medici specialiști și chirurgi;
- centre de planificare familială care oferă tratamente medicale fără cazare.
Codul CAEN - 8623 Activități de asistență stomatologică
Această clasă include:
- activități de asistență stomatologică de natură generală sau specializată, de exemplu stomatologie, endodontică și pediatrică;
- patologie orală;
- activități de chirurgie stomatologică.
Codul CAEN 8690 - Alte activități referitoare la sănătatea umană
Această clasă include activități referitoare la sănătatea umană ce nu sunt efectuate în spitale sau de către medici sau dentiști cum sunt:
- activități ale infirmierelor, fizioterapeuților în domeniul hidroterapiei, masajului medical, homeopatiei etc.
Aceste activități pot fi efectuate în clinici medicale, în centre de sănătate, altele decât spitalele, precum și în cabinete particulare sau la domiciliul pacienților.
Ce fonduri pot fi atrase pentru finanțarea unor activități medicale
Activitățile medicale din sfera celor prezentate anterior pot fi eligibile prin intermediul a șase programe de finanțare cu fonduri europene și naționale:
- Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.2 pentru înființarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.2.)
- Programul Național de Dezvoltare Rurală 6.4 pentru înființarea și dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural (PNDR 6.4.)
- Programul Operațional Regional 2.1.A pentru microîntreprinderii (POR 2.1.A)
- Programul Operațional Regional 2.2 pentru dezvoltarea microîntreprinderilor,dar și a întreprinderilor mici și mijlocii (POR 2.2)
- Programul România Start-Up Nation
- Programul Comerț și Servicii
În funcție de valoarea maximă a ajutorului disponibil, fondurile sunt:
* În cadrul POR 2.2 ajutorul ajunge la 90%, dar fără a depăși 200.000 de euro pentru componenta de implementare a standardelor de management al calității și participarea la târguri internaționale.
** Programele pot suferi modificări, după publicarea normelor de aplicare.
În funcție de forma de organizare, fondurile disponibile sunt:
* Programele pot suferi modificări, după publicarea normelor de aplicare.
În funcție de locul de implementare al proiectului, solicitanții au la dispoziție următoarele tipuri de finanțări:
* Doar întreprinderile mijlocii pot implementa proiecte în mediul rural în cadrul acestei linii de finanțare.
** Programele pot suferi modificări, după publicarea normelor de aplicare.
Fonduri nerambursabile pentru cabinete medicale în mediul rural
Pentru înființarea, modernizarea sau extinderea unui cabinet medical în spațiul rural, PNDR oferă două soluții de finanțare din fonduri europene.
PNDR 6.2 – destinat înființării unor activități non-agricole în spațiul rural
Alături de alte activități economice, cabinetele medicale sunt sprijinite prin intermediul PNDR 6.2, acestea putând solicita un sprijin financiar de 70.000 de euro, în întregime nerambursabil.
Cine poate beneficia de sprijin nerambursabil:
Toate categoriile importante de solicitanți sunt eligibili, nivelul minim solicitat fiind cel al unei persoane fizice autorizate. De asemenea, fondurile pot fi accesate de către societățile cu răspundere limitată (SRL), sau a întreprinderilor înființate de către debutanți (SRL-D).
Totuși, această linie de finanțare sprijină înființarea unor activități medicale în cadrul unor întreprinderi noi sau existente. Prin intermediul PNDR 6.2 nu pot fi solicitate fonduri pentru dezvoltarea, extinderea unui cabinet medical existent.
Sprijinul financiar nerambursabil se acordă în felul următor:
- prima tranșă în valoare de 70% din ajutorul financiar nerambursabil (respectiv 49.000 de euro) se va acorda la momentul semnării contractului de finanțare, ca avans;
- beneficiarul are la dispoziție cel mult nouă luni pentru demararea proiectului;
- proiectul trebuie să fie finalizat în cel mult cinci ani de la momentul semnării contractului de finanațare;
- până la momentul solicitării tranșei finale, proiectul trebuie să fie finalizat și toate obligațiile asumate să fie îndeplinite: spre exemplu, crearea de locuri de muncă;
- de asemenea, până la momentul solicitării tranșei finale, beneficiarul trebuie să fi obținut venituri din activitatea cabinetului medical de cel puțin 30% din valoarea primei tanșe, respectiv cel puțin 14.700 de euro.
În cazul în care beneficiarul nu obține veniturile estimate, ajutorul financiar încetează, iar prima tranșă acordată va fi retrasă.
Banii obținuți din sprijin financiar nerambursabil pot fi folosiți pentru:
- construirea unui cabinet medical și racordarea sa la utilități;
- dotarea cu mobilier și echipamente specifice activității desfășurate;
- achiziția unei ambulanțe;
- pentru o perioadă de cel mult cinci ani, întreprinderea își poate deduce cheltuieli precum plata salariilor și a contribuțiilor sociale, cheltuielile de utilități, achiziția de instrumentare și materiale consumabile;
- alte cheltuieli pe care beneficiarul le consideră relevante și vor fi efectuate în scopul implementării proiectului.
PNDR 6.4 – destinat înființării și modernizării unor activități non-agricole în spațiul rural
Spre deosebire de linia de finanțare prezentată anterior, PNDR 6.4 permite finanțarea unor activități deja demarate, cu scopul extinderii sau modernizării spațiilor în care funcționează cabinetul medical. De asemenea, sunt permise și înființările unor cabinete medicale noi.
Care este valoarea ajutorului nerambursabil acordat
Prin intermediul acestui program de finanțare, beneficiarul poate obține decontarea a 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului, dar nu mai mult de 200.000 de euro.
Fondurile vor fi acordate doar pentru:
- construirea unui cabinet medical și racordarea sa la utilități;
- dotarea cu mobilier și echipamente specifice activității desfășurate;
- achiziția unei ambulanțe.
Ajutorul financiar va fi oferit ca o decontare a cheltuielilor efectiv suportate de către beneficiar, astfel că întreprinderea trebuie să dispună de fonduri proprii din care să fie realizată implementarea totală, sau cel puțin parțială a proiectului. Decontarea poate fi făcută în tranșe, pe măsură ce proiectul este implementat sau la momentul în care cabinetul este funcțional.
Fonduri europene pentru cabinete medicale în mediul urban
În mediul urban, pentru finanțarea cabinetelor medicale sunt disponibile două programe europene.
Programul Operațional Regional 2.1.A pentru activitățile desfășurate de către microîntreprinderi
În cadrul acestui program de finanțare se pot depune proiecte până cel târziu la data de 27 aprilie 2017, ora 12:00, termenul stabilit pentru închiderea sesiunii.
În cadrul acestui program de finanțare vor fi eligibile doar societățile comerciale și societățile cooperative care au statutul de microîntreprindere la momentul depunerii cererii de finanțare (au cel mult nouă angajați inclusiv și o cifră de afaceri de până la două milioane de euro) și au cel puțin un an fiscal integral încheiat.
Regiunile București-Ilfov și Delta Dunării nu sunt eligibile pentru a primi acest ajutor nerambursabil.
În cadrul acestui program de finanțare sunt eligibile doar activitățile desfășurate în cadrul codului CAEN 8690 Alte activități referitoare la sănătatea umană.
POR 2.1.A funcționează după principiul decontării cheltuielilor deja efectuate de către beneficiari din fonduri proprii sau credite bancare, ajutorul nerambursabil putând fi oferit în tranșe sau la finalul implementării proiectului.
Valoarea finanțării nerambursabile ce poate fi obținută prin intermediul acestui program de finanțare este de cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului și trebuie să se încadreze între 25.000 de euro și 200.000 de euro.
Mai multe detalii despre acest program sunt aici și aici.
POR 2.2 destinat microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii
În cadrul acestui program de finanțare, sunt eligibile întreprinderile ce au cel puțin un an fiscal integral încheiat, dar și cel puțin trei angajați la data ultimului bilanț încheiat. Depunerea proiectelor va începe în data de 23 februarie 2017 și va continua, în limita bugetului disponibil, până în data de 23 august 2017, ora 12:00.
Prin intermediul acestui program de finanțare vor putea fi finanțate cabinetele medicale din mediul urban pentru toate categoriile de solicitanți, dar și cele rurale în cazul în care solicitantul are statut de întreprindere mijlocie.
La fel ca în cazul programului de finanțare POR 2.1.A, fondurile nerambursabile nu pot fi solicitate pentru implementarea unor proiecte în regiunea București-Ilfov, dar nici în regiunea Deltei Dunării.
Valoarea ajutorului solicitat trebuie să se încadreze între 200.000 de euro și un milion de euro.
Ajutorul financiar nerambusabil este diferențiat, astfel:
- microîntreprinderile și întreprinderile mici pot solicita un ajutor nerambursabil de până la 70% din valoarea eligibilă;
- întreprinderile mijlocii pot solicita un ajutor nerambursabil de cel mult 60% din valoarea eligibilă.
Proiectele finanțate în regiunea de Vest vor beneficia de un ajutor financiar redus cu 15% pentru toate categoriile de beneficiari eligibili.
În cazul în care proiectele au incluse o componentă de implementare a standardelor de management al calității sau mediului, ajutorul nerambursabil va fi de 90% și nu poate depăși 200.000 de euro, fiind parte a bugetului total de până la un milion de euro.
Mai multe detalii despre acest program de finanțare sunt aici.
Fonduri naționale pentru cabinete medicale
Pentru perioada următoare au fost anunțate alte două programe de finanțare nerambusabilă, însă din fonduri naționale. Ambele programe de finanțare vor fi gestionate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, prin Agenția pentru implementarea proiectelor și programelor destinate IMM-urilor.
Programele de finanțare națională nu au încă norme de aplicare aprobate, astfel că până la deschiderea sesiunilor de primire a proiectelor pot interveni modificări față de informațiile prezentate mai jos.
Programul România StartUp Nation
Acest program a fost anunțat în premieră pentru anul 2017 și are ca obiectiv finanțarea unui număr de 10.000 de întreprinderi și crearea a 20.000 de locuri de muncă la nivel național, fără o diferențiere între spațiul rural și urban.
Solicitanții eligibili vor fi doar întreprinderile înființate începând cu data de 30 ianuarie 2017. Fiecare solicitant va putea primi un ajutor financiar nerambursabil de 100% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 44.000 de euro.
Banii pot fi folosiți pentru achiziția unui spațiu, dotarea cu echipamente și mobilier și realizarea unui site de prezentare. Alte tipuri de cheltuieli eligibile vor fi stabilite prin publicarea normelor de aplicare la finalul lunii februarie 2017.
Termenul estimat pentru deschiderea acestui program de finanțare este 1 Mai 2017. Mai multe informații despre acest program de finanțare aici.
Programul Comerț-Servicii
Acest program de finanțare va fi destinat SRL-urilor cu o vechime de cel puțin doi ani la momentul depunerii cererii de finanțare și are prevăzut un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului.
Valoarea maximă a ajutorului nerambursabil nu poate depăși valoarea de 250.000 de lei (aproximativ 55.000 de euro). Proiectele pot fi implementate în toate regiunile de dezvoltare din țară, atât în mediul urban, cât și rural.
Cheltuielile eligibile ce vor fi decontate prin intermediul acestui program de finanțare sunt:
- achiziția unui spațiu pentru desfășurarea activității;
- achiziția de echipamente, dotări și mobilier;
- realizarea unui site de prezentare a serviciilor întreprinderii.
Aceste categorii de cheltuieli eligibile pot fi modificate atunci când se vor publica normele de aplicare ale programului de finanțare.
Mai multe informații despre acest program de finanțare sunt aici.