Aceste afaceri se pot înregistra la Oficiul Registrului Comerțului sub codul CAEN 4520 - Întreținerea și repararea autovehiculelor. Prin activarea acestui cod CAEN, întreprinderea poate desfășura activități de reparații mecanice ale componentelor electrice, de injecție, reparații ale caroseriei, ale motorului, dar și activități de întreținere, precum spălare sau vopsire.
Fondurile nerambusabile pentru activitățile de întreținere și reparare a autovehiculelor pot fi accesate de către PFA-uri, întreprinderile individuale (ÎI), întreprinderile familiale (IF), dar și de către societățile comerciale, cele mai frecvente fiind societățile cu răspundere limitată.
Fondurile nerambusabile disponibile în anul 2017 vor fi alocate atât pentru începerea unor activități în acest domeniu de activitate, cât și pentru dezvoltarea unor service-uri auto cu istoric. Totuși, prin intermediul fondurilor europene nerambusabile sunt sprijinite societățile debutante (start-up) doar în spațiul rural.
În mediul urban, o activitate de întreținere și reparare a autovehiculelor este eligibilă pentru obținerea unui ajutor financiar doar în cazul în care este desfășurată de către o întreprindere cu istoric (nu neapărat în acest domeniu). În spațiul urban, cu alte cuvinte, societățile de tip start-up fără un istoric minim de un an fiscal integral nu pot accesa fonduri europene nerambursabile.
Societățile start-up înregistrate în mediul urban pot primi doar ajutoare financiare din fonduri naționale.
Fonduri nerambursabile pentru un service auto la țară
Întreprinderile rurale pot obține fonduri europene doar prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin intermediul submăsurii 6.2 (PNDR 6.2) pentru înregistrarea unor activități, dar și prin intermediul submăsurii 6.4 (PNDR 6.4) pentru înregistrarea și dezvoltarea unor activități non-agricole în mediul rural.
În ambele situații, sunt eligibile pentru încasarea ajutorului financiar nerambursabil și PFA-urile, ÎI-urile și ÎF-urile.
Linia de finanțare PNDR 6.2 alocă, pentru acest tip de activitate, o finanțare de 50.000 de euro, în întregime nerambursabilă.
Solicitanții eligibili trebuie să fie înregistrați în anul depunerii proiectului sau pot avea istoric financiar, iar activitatea de întreținere și reparare a autovehiculelor trebuie să fie înregistrată, însă nu autorizată de către Oficiul Registrului Comerțului. Cu alte cuvinte, indiferent de vechimea solicitantului, PNDR 6.2 nu finanțează dezvoltarea sau modernizarea unui service auto, ci doar înființarea lui.
Ajutorul financiar de 50.00 de euro acordat serviciilor desfășurate în spațiul rural acoperă atât cheltuielile legate de investiția inițială, cât și cheltuielile de operare ale afacerii. Toate cheltuielile necesare desfășurării activității sunt eligibile, inclusiv salariile și contribuțiile sociale, cheltuielile cu chiria, achiziția de mărfuri și materii prime.
Ajutorul financiar nerambursabil se acordă în două tranșe:
- avansul este în sumă de 35.000 de euro, respectiv 70% din ajutorul financiar nerambursabil total;
- tranșa este de 15.000 de euro, reprezentând diferența.
În cadrul acestei linii de finanțare, solicitanții sunt obligați să asigure, până la solicitarea tranșei a doua, venituri de 30% din valoarea avansului acordat, respectiv 10.500 de euro într-o perioadă de cel mult cinci ani de la data semnării cererii de finanțare. În lipsa îndeplinirii acestui obiectiv, întreaga finanțare este retrasă.
De asemenea, finanțatorul are posibilitatea de a aplica corecții financiare dacă alte obiective asumate în mod voluntar de către solicitant în planul de afaceri nu au fost îndeplinite (spre exemplu, crearea unui anumit număr de locuri de muncă).
Măsura PNDR 6.4 finanțează atât service-urile auto nou înființate, cât și modernizarea sau extinderea unora existente.
Ajutorul financiar nerambursabil se acordă sub forma decontării cheltuielilor efectuate de către beneficiar din surse proprii și are o valoare de cel mult 200.000 de euro (nu mai mult de 70% din valoarea eligibilă a proiectului). În acest fel, contribuția beneficiarului la proiect este formată din diferența de 30% pentru acoperirea cheltuielilor eligibile. Totodată, acesta va acoperi în întregime toate cheltuielile neeligibile care pot interveni în implementarea proiectului.
Cheluielile eligibile se referă doar la realizarea obiectivului și nu la exploatarea sa. Astfel, următoarele cheltuieli pot fi deduse de către beneficiar din fonduri europene:
- construcția unui service auto și racordarea sa la utilități;
- dotarea cu echipamente și instalații;
- achiziția de echipamente IT și soluțiile software aferente.
În cadrul PNDR 6.4 nu pot fi eligibile cheltuielile cu salariile, contribuțiile sociale și alte cheltuieli de operare.
Ajutor nerambursabil pentru un service auto la oraș
În acest an, fondurile europene pot fi accesate pentru finanțarea unei investiții într-un service auto prin intermediul a două linii din cadrul Programului Operațional Regional (POR):
Măsura POR 2.1.A este singura linie de finanțare activă la data publicării acestui articol, înscrierea proiectelor putând continua până în data de 27 aprilie 2017.
Această linie de finanțare este destinată investițiilor realizate de către microîntreprinderile urbane care au cel puțin un an fiscal integral. Acestea pot primi finanțare pentru dezvoltarea unui service auto, dar și pentru înființarea unuia, în completarea celorlalte activități desfășurate în trecut de către solicitant.
Ajutorul financiar nerambursabil poate avea o valoare cuprinsă între 25.000 și 200.000 de euro și nu poate reprezenta mai mult de 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Cheltuielile eligibile sunt legate de realizarea obiectivului și includ cheltuielile cu construcțiile, achiziția de echipamente și instalații specifice.
În cadrul acestei linii de finanțare nu pot primi ajutor nerambusabil PFA-urile, ÎI-urile și nici ÎF-urile, ci doar societățile comerciale.
Prin intermediul POR 2.2 se alocă fonduri nerambusabile microîntreprinderilor cu cel puțin trei angajați, întreprinderilor mici și mijlocii cu cel puțin un an fiscal itegral și care realizează investiții în mediul urban. Investițiile rurale pot fi desfășurate doar de către întreprinderile mijlocii non-agricole.
Înscrierea proiectelor va demara în data de 23 februarie 2017, iar apelul de proiecte va fi deschis până în data de 23 august 2017, cu posibilitatea prelungirii sale, dacă vor rămâne fonduri nealocate.
Valoarea ajutorului financiar nerambusabil este cuprinsă între 200.000 de euro și un milion de euro, iar decontarea nu poate depăși 70% din valoarea eligibilă a proiectului și este stabilită diferențiat, în funcție de mărimea solicitantului și locul de implementare:
- microîntreprinderile și întreprinderile mici vor deconta 70% din cheltuielile eligibile ale proiectului;
- întreprinderile mijlocii vor deconta 60% din cheltuielile eligibile;
- proiectele implementate în regiunea de Vest vor fi decontate cu un procent redus cu 15% față de procentele amintite mai sus.
De asemenea, în cadrul acestei linii de finanțare sunt eligibile doar societățile comerciale.
Fondurile naționale disponibile în 2017 pentru un service auto
Programele de finanțare din fonduri naționale ce vor intra în vigoare în acest au au fost anunțate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, iar versiunile lansate în dezbatere publică se află pe site-ul Agenției pentru implementarea programelor și proiectelor derulate de către IMM-uri, la adresa de aici.
Prin intermediul fondurilor naționale, beneficiarii vor putea primi două tipuri de finanțări. Prin intermediul programului România Start Up Nation, solicitanții eligibili vor putea primi fonduri nerambursabile pentru înființarea sau dezvoltarea unor activități de întreținere și reparare a autovehiculelor.
Vor fi eligibile doar întreprinderile înființate după data publicării în monitorul oficial al programului, respectiv după data de 30 ianuarie 2017. Ajutorul financiar nerambusabil acordat este de 44.000 de euro și reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
Lista cheltuielilor eligibile va fi publicată, cel mai probabil, odată cu procedurile de impelementare ale acestei măsuri de finanțare, termenul așteptat fiind finalul lunii februarie 2017.
Deschiderea apelului este programată pentru data de 1 mai 2017, iar bugetul permite finanțarea unui număr de 10.000 de solicitanți și crerea a 20.000 de locuri de muncă în cadrul proiectelor aprobate.
Programul de Comerț - Servicii va aloca în 2017 fonduri de cel mult 50.000 de euro pentru înființarea sau dezvoltarea unui service auto. Ajutorul nerambusabil este de cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, însă beneficiarul își poate asuma o contribuție proprie de până la 25% în schimbul unui punctaj mai mare la evaluarea proiectului.
Sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte societățile comerciale care au cel puțin doi ani la data lansării programului de finanțare.
În cazul în care întreprinderile vor solicita ajutorul finaciar maxim de 50.000 de euro, bugetul disponibil va ajunge pentru finanțarea unui număr de cel mult 200 de proiecte.
Comentarii articol (8)