În data de 11 mai, AFIR a publicat în dezbatere publică ghidurile solicitantului pentru patru programe de finanțare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Conform anunțului publicat pe site-ul oficial, perioada aferentă consultării publice este de zece zile de la data publicării, astfel că sesiunea pentru depunerea proiectelor din anul 2018 va fi lansată în curând.
Toate cele patru ghiduri ale solicitantului lansate în dezbatere publică vizează investițiile realizate de către antreprenorii debutanți sau cei cu istoric în agricultură.
Din continuarea articolului, abonații premium pot citi despre:
- investițiile în exploatații agricole finanțate prin intermediul PNDR 4.1;
- investiții pentru procesarea produselor agricole prin intermediul PNDR 4.2;
- instalarea tinerilor fermieri prin intermediul PNDR 6.1;
- dezvoltarea fermelor mici prin intermediul PNDR 6.3.
Cererile de finanțare, însoțite de restul documentației necesare, vor putea fi depuse după expirarea perioadei de dezbatere publică. Prin urmare, în continuarea articolului de astăzi vom prezenta succint cele patru programe de finanțare ce vor fi lansate în curând de către AFIR:
1. Investițiile în exploatații agricole
Cea mai importantă linie de finanțare din cadrul PNDR, respectiv submăsura 4.1, este dedicată finanțării investițiilor realizate pentru înființarea sau dezvoltarea exploatațiilor agricole.
Solicitanții eligibili sunt, conform ghidului solicitantului, fermierii din spațiul urban sau rural, de pe întreg teritoriul țării, inclusiv regiunea București-Ilfov.
Proiectele pot fi depuse de către persoane fizice autorizate (PFA), dar și de către întreprinderi, societăți agricole sau grupuri de producători.
Prin intermediul acestei linii de finanțare se pot deconta investițiile necesare pentru înființarea sau dezvoltarea unor exploatații agricole, precum:
- ferme vegetale pentru cultura cerealelor;
- ferme zootehnice destinate creșterii animalelor;
- ferme mixte în care atât creșterea animalelor, cât și obținerea hranei lor se realizează centralizat;
- culturile de legume în sere sau solarii.
Ajutorul financiar nerambursabil este de 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, însă poate ajunge, în anumite condiții, până la 90%, restul reprezentând aportul propriu al beneficiarului la investiție.
2. Procesarea produselor agricole
Antreprenorii interesați de realizarea unor investiții în procesarea produselor agricole vor avea posibilitatea de a solicita ajutor financiar nerambursabil prin intermediul submăsurii 4.2 din cadrul PNDR.
Sprijinul financiar se acordă unor categorii diversificate de solicitanți, precum PFA-uri, societăți cu răspundere limitată (SRL), societăți pe acțiuni (SA) sau grupuri de producători.
Cererile de finanțare pot viza atât înființarea, extinderea, cât și modernizarea sau dotarea unor unități de procesare alimentară. Marketingul produselor astfel obținute reprezintă, de asemenea, o componentă eligibilă în cadrul proiectelor.
Mai mult, proiectele care urmăresc înființarea unui lanț alimentar integrat (colectare, procesare și comercializare) primesc puncte suplimentare în cadrul etapei de selecție.
Prin intermediul acestei linii de finanțare se pot înființa afaceri precum:
- fabrici de lactate;
- carmangerii;
- fabrici de procesare a legumelor.
3. Instalarea tinerilor fermieri
Tinerii fermieri care încă nu au împlinit vârsta de 41 de ani la data depunerii cererii de finanțare pot solicita un ajutor financiar nerambursabil de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole deținute.
Sprijinul financiar este acordat persoanelor fizice autorizate, titularilor unor întreprinderi individuale sau asociaților majoritari sau unici ai unor SRL-uri.
Banii se acordă sub forma unei sume forfetare în două tranșe:
- 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare;
- 25% din cuantumul sprijinului se va acorda doar în cazul implementării corecte a planului de afaceri propus spre finanțare, dar nu mai târziu de trei ani de zile de la semnarea contractului de finanțare. În cazul exploatațiilor pomicole, termenul este extins la cinci ani de zile.
În cazul în care proiectul nu este realizat conform planului de afaceri aprobat, AFIR va proceda la recuperarea integrală a primei tranșe acordate.
4. Dezvoltarea fermelor mici
Ultimul program de finanțare lansat în dezbatere publică de către AFIR este submăsura 6.3 din PNDR, dedicată dezvoltării fermelor mici. După cum rezultă foarte clar și din denumirea acesteia, măsura urmărește sprijinirea fermelor agricole de mici dimensiuni în scopul dezvoltării lor viitoare.
Ajutorul financiar este în sumă de 15.000 de euro și se acordă sub forma unei sume forfetare, în aceleași condiții ca și pentru instalarea tinerilor fermieri:
- 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Deciziei de finanțare;
- 25% din cuantumul sprijinului se va acorda doar în cazul implementării corecte a planului de afaceri propus spre finanțare, dar nu mai târziu de trei ani de zile de la semnarea contractului de finanțare. În cazul exploatațiilor pomicole, termenul este extins la cinci ani de zile.
Atenție! Cele patru programe de finanțare nu sunt încă lansate. Ghidurile solicitantului se află în dezbatere publică până în data de 21 mai 2018. AFIR va anunța data lansării măsurilor de finanțare după expirarea acestui termen prin publicarea unui anunț de primire a proiectelor pe site-ul oficial.