Vineri, Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (AFIR) a publicat în dezbatere publică un număr de patru ghiduri ale solicitantului, printre ele numărându-se inclusiv și sprijinirea fabricilor de procesare alimentară. Este vorba despre submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) Sprijin pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole.
Această linie de finanțare, lansată și în anii trecuți, oferă un ajutor nerambursabil de până la 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, fără a depăși însă 2,5 milioane de euro în cazul proiectelor care conduc la un realizarea unui lanț alimentar integrat (colectarea materiei prime, procesare și comercializare directă).
În cele ce urmează, abonații premium pot citi informații suplimentare despre această oportunitate de investiție oferită de măsura 4.2 din cadrul PNDR:
- ce domenii de activitate pot fi sprijinite prin intermediul acestei linii de finanțare;
- cine poate depune proiecte în cadrul viitoarei sesiuni;
- care sunt principalele tipuri de cheltuieli eligibile și neeligibile;
- care sunt principalele criterii de selecție;
- cum are loc depunerea proiectelor.
Banii pot fi utilizați pentru procesarea alimentară
Prin intermediul PNDR 4.2, antreprenorii pot propune proiecte de investiții în domeniul alimentar, fiind încurajați să realizeze proiecte complexe, care să conducă la realizarea unui lanț alimentar integrat.
Conform explicațiilor din ghidul solicitantului, un lanț alimentar integrat este creat atunci când sunt realizate investiții pentru colectarea materiei prime, condiționare, procesare, depozitare și comercializare directă).
Prin urmare, antreprenorii pot propune investiții în următoarele domenii de activitate:
- lapte și produse lactate;
- carmangerii;
- fabrici de procesare a legumelor.
Cele trei exemple de mai sus sunt doar orientative. Conform ghidului solicitantului, procesarea alimentară înseamnă orice operațiune efectuată asupra unui produs agricol (cereale, lapte, carne, ouă, legume, fructe, etc) care are drept rezultat un produs care este tot un produs agricol (făină sau mălai, brânzeturi, sosuri din legume, sucuri din fructe, etc).
Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative și 40% pentru alte întreprinderi și nu va depăși 2,5 milioane de euro pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat, precum și pentru forme asociative, indiferent de specificul proiectului.
Principiul de bază al finanţării nerambursabile este acela al rambursării cheltuielilor eligibile efectuate (suportate și plătite efectiv) în prealabil de către beneficiar.
Proiectele nu pot fi depuse de către persoanele fizice
Pentru a putea depune o cerere de finanțare în cadrul viitoarei sesiuni ce se va lansa în cursul acestui an, solicitanții trebuie să fie înregistrați pentru desfășurarea activităților economice, astfel că persoanele fizice nu sunt eligibile pentru acest tip de proiecte.
Printre cele mai frecvente forme de organizare a activității, amintim:
- persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (ÎI) sau întreprinderile familiale (ÎF);
- societăți cu răspundere limitată (SRL);
- societăți pe acțiuni (SA);
- cooperative sau societăți agricole;
- grupuri de producători.
Atât firmele cu istoric, cât și firmele nou înființate sunt eligibile pentru a solicita ajutorul financiar pentru demararea unei afaceri în domeniul industriei alimentare.
Sunt sprijinite construcțiile, dar și dotarea cu echipamente
Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru investiţii corporale şi necorporale, iar mai jos sunt oferite drept exemplu cele mai importante dintre acestea:
- construcția și extinderea sau modernizarea unor clădiri;
- achiziția de utilaje, echipamente, dotări sau mijloace de transport specializate;
- celtuieli aferente marketingului produselor obținute;
- implementarea sistemelor de management a calităţii;
- achiziționarea de tehnologii (know‐how);
- marketing-ului produselor obținute, în limita a 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30.000 euro: înființarea unui site, crearea mărcii comerciale;
- servicii de consultanță pentru scrierea și depunerea proiectelor, dar și pentru implementarea lor.
Prin urmare, nu se vor deconta cheltuielile pentru achiziționarea bunurilor la mâna a doua (second-hand), dar nici achiziționarea de mijloace de transport persoane sau construcția unor spații administrative.
Vor fi încurajate lanțurile alimentare integrate
Având în vedere că orice sesiune de finanțare din fonduri nerambursabile generează un interes foarte mare, este foarte probabilă situația în care numărul proiectelor depuse să fie mai mare decât cele ce pot fi finanțate efectiv, astfel ca bugetul disponibil să fie depășit.
Prin urmare, prin intermediul ghidului solicitantului sunt propuse mai multe criterii de departajare a proiectelor, iar cele mai importante dintre ele sunt expuse mai jos:
- înființarea unor lanțuri alimentare integrate;
- obținerea de produse ecologice sau produse alimentare care au obținut recunoașterea la nivel european;
- asocierea în cadrul cooperativelor sau a grupurilor de producători;
- realizarea de investiții în zone cu potențial agricol ridicat.
Depunerea proiectelor se va realiza în sistem online
Dosarul cererii de finanţare conţine cererea de finanţare însoţită de anexele tehnice și administrative conform listei documentelor, care vor fi scanate și depuse numai on-line pe pagina de internet www.afir.info.
Pentru a depune Cereri de finanțare on-line, solicitanții care nu au cont pe siteul www.afir.info, trebuie să își creeze cont de utilizator în cadrul acestui portal.
Atenție! Acest program de finanțare nu este încă lansat. Ghidul solicitantului se află în dezbatere publică până în data de 21 mai 2018. AFIR va anunța data lansării măsurii de finanțare după expirarea acestui termen, prin publicarea pe site-ul oficial a unui anunț de primire a proiectelor.