Cuantumul ISR din acest se păstrează la același nivel ca și în anul trecut, și anume la valoarea de 500 de lei. Așadar, valoarea tuturor prestațiilor sociale acordate prin raportare la acesta va rămâne aceeași.
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, ISR "reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă".
Potrivit aceluiași act normativ, valoarea acestui indicator poate fi modificată de către Guvern prin hotărâre, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat an/an anterior.
Unele dintre cele mai importante drepturi bănești care se acordă în raport cu acest indicator sunt indemnizația de șomaj și alocația de stat pentru copii, despre care am scris aici și aici.
Pentru că ISR reprezintă o modalitate de calcul unitară prin care toate prestaţiile sociale se raportează la o anumită valoare, pentru a modifica valoarea prestațiilor sociale nu este nevoie de mai multe hotărâri de guvern pentru fiecare drept în parte, ci este de ajuns un singur act normativ care să modifice doar cuantumul ISR.
Comentarii articol (6)