Lista finală a miniștrilor Guvernului Dăncilă a fost făcută publică vineri, iar aceasta a primit luni votul de încredere al senatorilor și al deputaților. Ea include patru vicepremieri și multe nume noi la ministere:
- Viorel Ştefan - vicepremier;
- Graţiela Gavrilescu - vicepremier şi ministru al mediului;
- Ana Birchall - vicepremier şi ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice;
- Paul Stănescu - vicepremier şi ministrul dezvoltării;
- Valentin Popa - ministrul educației;
- Nicolae Burnete - ministrul cercetării;
- Anton Anton - ministerul energiei;
- Teodor Meleşcanu - ministrul de externe;
- Rovana Plumb - ministrul fondurilor europene;
- Viorel Ilie - ministrul pentru relaţia cu parlamentul;
- Eugen Teodorovici - ministrul finanţelor;
- George Ivaşcu - ministrul culturii;
- Sorina Pintea - ministrul sănătăţii;
- Dănuţ Andruşcă - ministrul economiei;
- Radu Oprea - ministrul pentru mediul de afaceri;
- Lucian Şova - ministrul transporturilor;
- Carmen Dan - ministrul de interne;
- Mihai Fifor - ministrul apărării;
- Tudorel Toader - ministrul justiţiei;
- Petre Daea - ministrul agriculturii;
- Lia Olguţa Vasilescu - ministrul muncii;
- Bogdan Cojocaru - ministrul comunicaţiilor;
- Ioana Bran - ministrul sportului;
- Bogdan Trif - ministrul turismului;
- Ioan Deneş - ministrul apelor şi pădurilor;
- Natalia Intotero - ministerul românilor de pretutindeni;
- Victor Negrescu - ministrul delegat pentru afaceri europene.
Referitor la programul de guvernare, acesta este aproape identic cu cel al Guvernului Tudose, fiind eliminate măsurile care deja au fost luate sau la care s-a renunțat. Acesta poate fi citit aici.
Recent, premierul Mihai Tudose a demisionat din funcție. În situația în care prim-ministrul demisionează, Constituția prevede că întregul Guvern este demis. Apoi, următorul pas este desemnarea, de către șeful statului, a unui premier interimar din cadrul actualei echipe de guvernare. Practic, prim-ministrul interimar și ceilalți miniștri stau până la numirea noului Guvern. Șeful statului a anunțat că Mihai Fifor, fostul și actualul ministru al apărării, este premier interimar.
Apoi, în urma consultărilor cu partidele reprezentate în Parlament, președintele României a desemnat-o pe Viorica Dăncilă drept candidată pentru funcția de prim-ministru. Viorica Dăncilă este europarlamentar, din partea PSD, în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.
„Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”, scrie în Constituție.
Senatorii și deputații au dezbătut luni, în ședință comună, programul și lista Guvernului. După care a urmat acordarea încrederii cu votul majorității parlamentarilor.
În fine, prim-ministrul, miniștrii și ceilalți membri ai Guvernului au depus individual, tot luni, în fața președintelui României, jurământul de învestire.
Guvernul Tudose a fost învestit în iunie 2017, astfel că a stat la Palatul Victoria puțin peste șase luni. Înainte de asta, Guvernul Sorin Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură la nici măcar șase luni de la învestire. Practic, aceasta este a treia schimbare de Guvern într-o perioadă de aproximativ un an.
Comentarii articol (2)