Una dintre măsurile cu impact pentru mediul de afaceri, la început de 2018, este majorarea plafonului de venituri pentru încadrarea în categoria microintreprinderilor, de la 500.000 de euro la un milion de euro.
Astfel, pentru ca o companie să fie încadrată în categoria microîntreprinderilor în 2018 e necesar ca veniturile înregistrate în 2017 să nu fi depășit noul plafon, de un milion de euro, fiind nevoie și de îndeplinirea următoarelor condiții:
- capitalul social să fie deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- societatea să nu se afle în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.
Așadar, spre deosebire de 2017, și societățile care desfășoară activități în domeniul bancar, al asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital sau al jocurilor de noroc pot intra în sfera de aplicare a impozitului "micro", atât timp cât sunt îndeplinite cerințele enumerate anterior.
Totodată, a fost eliminată condiția referitoare la activitățile de consultanță și management. În 2017, dacă veniturile realizate din activități de consultanță și management depășeau 20% din totalul veniturilor, societatea în cauză trebuia să plătească impozit pe profit, chiar dacă îndeplinea celelalte criterii pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.
Nu în ultimul rând, a dispărut, cel puțin pentru moment, posibilitatea firmelor cu un capital social de minimum 45.000 de lei de a trece la impozitul pe profit. Astfel, cei care au decis majorarea capitalului social în 2017 se văd în situația în care nu mai pot pentru aplicarea impozitului pe profit.
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la micro în 2018
Din 2018, toate firmele cu venituri mai mici de un milion de euro la final de 2017 și care au achitat anul trecut un impozit pe profit în cotă de 16%, trebuie să treacă acum la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele fără angajați.
Desigur, vizate de modificarea sistemului de impozitare sunt și societățile cu afaceri cuprinse între 500.000 și un milion de euro (vechiul și noul plafon) la 31 decembrie 2017.
Schimbarea sistemului de impozitare se face, potrivit legislaţiei, prin modificarea vectorului fiscal, mai exact prin depunerea formularului 010 - Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni. Totodată, contribuabilii pot alege acum și depunerea formularului 700 - Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal, online, așa cum am explicat în acest articol.
Potrivit normelor în vigoare, termenul de depunere a uneia dintre cele două declarații, prin care firmele vor anunța, practic, modificarea sistemului de impunere de la impozit pe profit la impozit „micro”, va fi 31 martie 2018, cu mențiunea că această zi va pica într-o sâmbătă, astfel că termenul-limită va fi prelungit până pe 2 aprilie, prima zi lucrătoare).
În plus, firmele vizate de modificarea sistemului de impunere vor fi obligate să depună, nu mai târziu de 25 martie 2018, formularul 101 - Declarație anuală de impozit pe profit, pentru anul 2017.
Trecerea de la micro la profit
În sens invers, trecerea de la impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor la impozitul pe profit va reveni comapaniilor care, pe parcursul anului 2018, vor realiza venituri mai mari de pragul de un milion de euro.
"Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită", scrie acum în Codul fiscal, fiind evidențiat astfel că impozitul pe profit urmează să se aplice începând cu trimestrul în care s-a depășit plafonul de un milion de euro.
Și în acest caz, societățile trebuie să notifice organul fiscal despre modificarea formei de impozitare, respectiv trecerea la impozitul micro la cel pe profit, prin depunerea formularului 010 sau a formularului 700, în termen de 15 zile de la sfârșitul lunii în care s-a depășit plafonul de un milion de euro.
În ceea ce privește companiile care au înregistrat venituri mai mari de un milion de euro la final de 2017, acestea vor rămâne plătitoare de impozit pe profit și în 2018.
Cum se calculează plafonul de un milion de euro
La calculul plafonului sunt luate în calcul toate veniturile realizate de entitate, din care se scad următoarele:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
- veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
- veniturile din subvenţii;
- veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite în perioada în care persoana juridică română era supusă impozitului pe veniturile microîntreprinderilor;;
- veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile din diferenţe de curs valutar;
- veniturile financiare aferente creanţelor şi datoriilor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora.
şi se adaugă:
- valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării;
- în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare aferente şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului;
- rezervele, fără cele ce reprezintă facilități fiscale, reduse sau anulate; rezerva legală, rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil şi nu au fost impozitate în perioada în care microîntreprinderile au fost şi plătitoare de impozit pe profit;
- rezervele ce reprezintă facilități fiscale, constituite în perioada în care microîntreprinderile au fost şi plătitoare de impozit pe profit, care sunt utilizate pentru majorarea capitalului social.
Potrivit normelor în vigoare, în cazul în care o microîntreprindere achiziționează case de marcat, valoarea de achiziție a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcțiune.
Notă: În acest articol am explicat ce pierd firmele când trec de la impozit pe profit la impozit micro, iar de aici aflați avantajele unei firme care trece de la impozit pe profit la impozit micro.