avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cum se factureaza vanzarea unui imobil apartinand unei ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cum se factureaza vanzarea unui imobil apartinand unei firme?

Cum se factureaza vanzarea unui imobil apartinand unei firme din Romania, platitoare de TVA, cu impozit micro, catre o firma din UE, la randul ei platitoare de TVA. Facturarea se face cu TVA sau fara? Ce implicatii are aceasta operatiune in ce priveste impozitarea (micro./profit), tinand cont de faptul ca suma depaseste 1 milion de euro? Firma va deveni, ulterior facturarii, platioare de impozit pe profit?
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ana.infoserv , utilizator 11:03, 4 Octombrie 2021
Daca firma din UE nu este inregistrata in scop de TVA in Romania imobilul se va factura cu TVA ( daca imobilul este nou sub 1 an ) . Daca e peste 1 an vanzarea va fi scutita conform art 292 alin 2 lit f din Codul Fiscal.
"ART. 292 - Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități
3. livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării;
"

Daca are cod de TVA romanesc acea firma din UE atunci livrarea se va face in regim de taxare inversa daca imobilul este sub 1 an , conform art 331 alin 2 lit g.

La depasirea plafonului de milion de euro se va trece la impozit pe profit din TRIM in care a avut loc depasirea :
"ART. 52 - Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului

(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit această limită.

(2) Limita fiscală prevăzută la alin. (1) se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent.

(3) Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care se încadrează în prevederile alin. (1) se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.
"
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depasire prag 220000 lei ca gps gps buna ziua! daca in luna septembrie avem CA peste 220000 lei, ce declaratie se depune si cand? momentan depunem declaratiile 100 si 300 trimestrial, si suntem ... (vezi toată discuția)
Vanzare cladire la o microintreprindere neplatitoare de tva carmenbn carmenbn Cum se impoziteaza vanzarea unei cladiri din patrimoniul unei microintreprinderi neplatitoare de TVA?Cladirea a fost cumparata cu 5 ani in urma,de la o ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit VictorPop VictorPop Buna ziua, Suntem o firma care am trecut de la impozit pe profit la impozit pe venit. Domeniul de activitate este transport rutier de marfuiri din care ... (vezi toată discuția)