avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Vanzare cladire la o microintreprindere neplatitoare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Vanzare cladire la o microintreprindere neplatitoare de TVA

Cum se impoziteaza vanzarea unei cladiri din patrimoniul unei microintreprinderi neplatitoare de TVA?Cladirea a fost cumparata cu 5 ani in urma,de la o persoana fizica,e construita in 1950,si nu s-a dedus TVA la cumpararea ei.Valoarea de inventar a cladirii este de 50.000 euro,iar pretul de vanzare de 200.000 euro.Prin aceasta vanzare se pierde statutul de microintreprindere,iar firma devine platitoare de impozit pe profit?Se datoreaza TVA pt.aceasta tranzactie?
Cel mai recent răspuns: miha7070 , utilizator 11:38, 26 Iulie 2012
Potrivit art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, este scutită de taxă pe valoarea adăugată livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil.
Daca realizati venituri care depasesc echivalentul a 100.000 EURO , nu mai sunteti mocrointreprindere.
Aceasta inseamna(avand in vedere ca firma nu are alte venituri si cheltuieli) ca se datoreaza impozit de 16% pe 200.000 euro(pret vanzare)-45.000 euro(valoare neamortizata la momentul acesta)?
Art. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 100.000 euro

Prin excepţie de la prevederile art.112^2 alin.(5) şi ale art. 112^8 alin. (2) şi (3), dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita prevăzută în prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se factureaza vanzarea unui imobil apartinand unei firme? ana.infoserv ana.infoserv Cum se factureaza vanzarea unui imobil apartinand unei firme din Romania, platitoare de TVA, cu impozit micro, catre o firma din UE, la randul ei platitoare de ... (vezi toată discuția)
Impozit microintreprindere floracont floracont Buna ziua, Ma aflu in situatia urmatoare:Am o societate care in anul 2012 a avut cifra de afaceri mai mare de 65000 euro si mai mica de 100000 euro (plafonul ... (vezi toată discuția)
Trecere de la impozitul pe venit la impozitul pe profit klm0909 klm0909 Buna ziua, Firma noastra este platitoare de imp. pe venit. Daca in luna septembrie 2016 am depasit pragul de 100.000 eur cifra de afaceri, pentru ... (vezi toată discuția)