avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit pe venit

Buna ziua,
Suntem o firma care am trecut de la impozit pe profit la impozit pe venit.
Domeniul de activitate este transport rutier de marfuiri din care reiese venitul.
Anul acesta am vandut un imobil.
Valoarea venitului din vanzarea imobilului va fi luata in calcul ca si venit al firmei?
Cu acasta suma depasim suma de 500.000 euro si vom fi nevoiti sa trecem din nou la impozit pe profit,situatie pe care nu o dorim.
Va multumim pentru ajutor.


Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:41, 21 Iunie 2017
Da, intra in baza impozabila, si deci nu mai puteti fi micro:

Cod fiscal:

ART. 53 - Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuție;

c) veniturile din producția de imobilizări corporale și necorporale;

d) veniturile din subvenții;

e) veniturile din provizioane, ajustări pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi și/sau penalități de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societățile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferențe de curs valutar;

i) veniturile financiare aferente creanțelor și datoriilor cu decontare în funcție de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, înregistrate în contul "709", potrivit reglementărilor contabile aplicabile;

k) veniturile aferente titlurilor de plată obținute de persoanele îndreptățite, potrivit legii, titulari inițiali aflați în evidența Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor sau moștenitorii legali ai acestora;

l) despăgubirile primite în baza hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului;

m) veniturile obținute dintr-un stat străin cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, dacă acestea au fost impozitate în statul străin.


ART. 52 - Reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului

(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite.

(2) Limitele fiscale prevăzute la alin. (1) se verifică pe baza veniturilor înregistrate cumulat de la începutul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar precedent.

(3) Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfășoare activități de natura celor prevăzute la art. 48 alin. (6) datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.

(4) Calculul și plata impozitului pe profit de către microîntreprinderile care se încadrează în prevederile alin. (1) și (3) se efectuează luând în considerare veniturile și cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit in caz de pierderi inregistrate pe srl. Octavian1978 Octavian1978 Sunt la primul meu SRL deci rog sa mi se scuze necunostiintele in domeniu. SRL-ul la care sunt unic actionar cu 2 angajati este pe pierdere datorita platii ... (vezi toată discuția)
Calcul venituri sirbuana sirbuana Pentru a calcula daca ne incadram la sfarsitul anului in plafonul de 500.000 eur (plafon ptr incadrare impozit microintreprindere) din totalul veniturilor se ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit la micro daca depaseste plafonul lilian thuram lilian thuram Salutare, Microintreprindere cu un anagajat cu norma intreaga incaseaza peste plafonul de 500.000 euro in anul 2023, dar profitul ramane sub acest ... (vezi toată discuția)