Cum ar putea companiile să facă față acestor realități, cu care, din păcate, vom continua să ne confruntăm încă o bună perioadă de timp? Ce instrumente ar avea la îndemână?
Atunci când monitorizările media nu sunt suficiente
Monitorizările media clasice reprezintă de mult un must pentru majoritatea companiilor. Deși importanța lor nu poate fi pusă la îndoială, ele se pot dovedi insuficiente pentru lumea complexă de astăzi.
Multitudinea factorilor care pot influența activitatea unei companii, a unui sector sau a economiei în general impune adoptarea unor soluții de monitorizare tot mai sofisticate, targetate pe nevoile individuale ale companiilor.
Monitorizările specializate vin în sprijinul acestor nevoi specifice, acoperind un spectru generos de teme și problematici, de la cele care urmăresc îndeaproape evoluțiile macroeconomice, ale unor sectoare aparte, tendințele politice, activitatea guvernamentală sau legislativă, până la nivel micro, de companii, competitori, alte aspecte punctuale.
Mai jos, câteva exemple de monitorizări specifice:
- Monitorizări macroeconomice (urmăresc evoluția principalilor indicatori macroeconomici, precum creșterea PIB, inflația, dobânzile, politicile monetare ale Băncii Naționale, deficit bugetar, politici fiscale, inițiative cu impact economic ale Guvernului, Parlamentului, activitatea Consiliului Concurenței, monitorizarea climatului general de afaceri, investiții străine noi, activitatea camerelor de comerț, etc)
- Monitorizări ale activității politice (tendințe politice generale, activitatea și inițiative ale Guvernului, Parlamentului, reglementatori, precum ANRE, ANCOM, urmărirea procesului legislativ, etc)
- Monitorizări sectoriale (sectoare precum energia, telecomunicații, servicii poștale, financiar-bancar, companii, competitori, practice anti-concurențiale/neloiale, tendințe generale)
Valoarea adăugată a monitorizărilor specializate
Spre deosebire de monitorizările media, care sunt în general externalizate agențiilor de profil, dezvoltăm in-house analizele și monitorizările specializate, în cadrul departamentului de public affairs al agenției noastre de comunicare strategică, cu oameni dedicați care au mult know-how și experiență în domeniile pe care le monitorizează, precum și capacitatea de a face conexiunile și recomandările necesare clientului.
În sprijinul monitorizărilor specializate, serviciile de analiză și de intelligence reprezintă activități aparte, dar complementare. Abilitatea de a procesa informația, plasarea acesteia într-un context economic, politic și social mai larg, cercetările specifice prin surse publice dar și din piață, toate au menirea de a sprijini beneficiarul în prevenirea unor eventuale crize (informat din timp cu toate evoluțiile din domeniul de interes), până la tratarea acestora și identificarea unor potențiale soluții.
Nu în ultimul rând, informațiile care pot fi extrase pe baza acestor tipuri de monitorizări și analize, care sunt întotdeauna personalizate, pot fi foarte valoroase și din punct de vedere al proiecțiilor financiare, a strategiilor de business sau de investiții, pe care companiile le fac în mod curent.
În concluzie, urmărind trend-ul general european, ne așteptăm ca monitorizările specializate să caștige în popularitate și printre companiile din România, odată ce importanța și valoarea adăugată a acestor servicii vor fi recunoscute și apreciate.
Ghidul de comunicare pentru afaceri este o rubrică săptămânală, oferită de BDR Associates, în care veți învăța cum să comunicați la timp, strategic și creativ ca să preveniți crizele de imagine, care pot avea repercusiuni grave asupra business-ului, prin alterarea celui mai valoros bun al unei companii: reputația în afaceri.
Comentarii articol (0)