Regulile în materia preschimbării permiselor le găsim în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) nr. 163/2011. Preschimbarea permisului străin într-unul românesc o poate face persoana care se stabilește cu domiciliul sau reședința în România.
În Codul rutier (OUG nr. 195/2002) scrie că străinii care stau temporar în România pot conduce pe drumurile noastre dacă au un permis de conducere valabil recunoscut la noi în țară (pe bază de reciprocitate sau în baza unei convenții pe care România a ratificat-o).
"Persoanele cu domiciliul în România care posedă permise de conducere naţionale eliberate de autorităţile statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice cel mult 90 de zile de la intrarea lor în ţară. Persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în România pot să îşi preschimbe permisul de conducere obţinut în alt stat semnatar al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere într-unul românesc, la autoritatea competentă din zona de reşedinţă", potrivit Codului rutier.
Aceste persoane pot merge la serviciu public comunitar pe a cărui rază de competență teritorială își au domiciliul sau reședința pentru a cere preschimbarea permisului străin. Preschimbarea nu presupune susținerea unui examen.
Nu pot fi preschimbate cu documente similare românești următoarele categorii de documente, conform ordinului MAI:
- permisele de conducere internaționale;
- permisele de conducere pierdute sau furate ori a căror valabilitate a expirat, cu excepția celor eliberate de autoritățile statelor membre;
- permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restricții care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendări ori retrageri într-un alt stat;
- permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducător;
- permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru anumite infracțiuni.
Important! Permisul obținut într-un stat al Uniunii Europene (UE) este recunoscut pe tot teritoriul Uniunii. Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal, nu sunteți nevoit să vă schimbați permisul de conducere. Puteți utiliza permisul actual, atâta timp cât rămâne valabil. Apoi, dacă permisul este pierdut, furat, deteriorat sau expirat, trebuie să îl reînnoiți, să îl înlocuiți sau să îl preschimbați în țara în care locuiți de obicei.
Documente necesare
Dosarul de preschimbare a permisului de conducere se depune personal trebuie să conțină următoarele documente, alături de cererea specială:
- permisul de conducere străin, în original și copie (sau dovada înlocuitoare a acestuia);
- documentul de identitate, precum și documentele care fac dovada domiciliului sau reședinței în România (în original și copie);
- dovada plății contravalorii permisului de conducere (68 de lei).
Va fi necesară și o fișă medicală care să ateste că solicitantul e apt să conducă dacă se cere un permis de conducere cu o nouă valabilitate.
Atenție! Verificați paginile de internet ale serviciilor de permise de care aparțineți cu reședința sau domiciliul pentru a vă face o programare înainte.
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (21)