Conform unui comunicat de presă al Institutului Național de Statistică de la jumătatea lunii ianuarie, salariații firmelor care oferă servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) au obținut în luna noiembrie 2017 cel mai mare salariu mediu net din întreaga economie, respectiv 6.157 lei.
Pentru acest câștig salarial net, costurile totale ale angajatorului au fost de 9.051 de lei, în timp ce contribuțiile sociale au fost următoarele:
Transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, începând cu 1 ianuarie 2018, a determinat reducerea câștigului salarial net pentru același cost salarial al firmei.
Prin urmare, presupunând că firma își păstrează costul salarial total de 9.051 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018 va achita un salariu net de 5.753 de lei. În această ipoteză, costurile salariale aferente contribuțiilor sociale sunt următoarele:
1. Câștigul salarial net se va diminua
Astfel, se poate observa faptul că transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat a determinat, în cazul salariaților din sfera IT, o reducere a câștigului salarial net de la 6.157 de lei la doar 5.754 de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu 403 lei.
Programatorul poate evita diminuarea salarială în cazul în care alege să renunțe la statutul de salariat pentru a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului ca persoană fizică autorizată (PFA).
2. Persoana fizică autorizată cu normă de venit
Programatorul se poate înregistra ca PFA, alegând sistemul normelor de venit. Prin urmare, conform informațiilor oferite de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), norma de venit pentru codul CAEN 6202 - Activități de consultanță în tehnologia informației este, în București, de 30.000 de lei în cazul sectoarelor 2-6, în timp ce sectorul 1 are prevăzută o normă de venit de 31.000 de lei.
În cazul în care programatorul înregistrează un PFA cu normă de venit, impozitul pe venituri este de 10%, reprezentând astfel 3.000 de lei anual.
Suplimentar, în cazul în care PFA-ul a înregistrat venituri totale anuale egale cu cel puțin 12 salarii minime brute pe economie, respectiv 22.800 de lei, va datora și contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) calculate la acest prag.
Prin urmare, indiferent de câștigul realizat, PFA-ul cu normă de venit va achita următoarele contribuții sociale:
- contribuții sociale pentru pensii în valoare de 5.700 de lei;
- contribuții sociale pentru sănătate în valoare de 2.280 de lei.
Astfel, PFA-ul cu normă de venit va datora contribuții sociale și impozite în valoare totală de 10.980 de lei, ceea ce ar reprezenta o cheltuială lunară de 915 lei.
3. Persoana fizică autorizată în sistem real
În sistemul real, titularul PFA are posibilitatea de a scădea din veniturile brute acele cheltuieli considerate deductibile prin lege și care vor diminua venitul net asupra căruia se aplică cotele de impozit și contribuții. În sistemul la normă de venit prezentat anterior nu se deduc cheltuieli.
Elementul major de diferențiere între cele două sisteme este suma la care se aplică cotele de impozit pe venit și contribuții sociale și de sănătate. Așadar, a opta între un sistem sau altul se rezumă, în principiu, la a compara venitul net care se estimează a se realiza cu norma de venit prevăzută pentru codul CAEN respectiv. Oricare dintre cele două va fi mai mare, opțiunea se va îndrepta către celălalt sistem.
În calculatorul atașat la finalul acestui articol poate fi realizată o comparație între valoarea contribuțiilor datorate de către un salariat și impozitele și contribuțiile datorate de către un PFA.