Amânarea termenului-limită de depunere pentru formularul 600 a fost decisă miercuri de Guvern prin Ordonanța de urgență nr. 2/2018. Concret, declarația poate fi depusă până la mijlocul lunii aprilie 2018, termenul inițial fiind 31 ianuarie 2018.
Cu toate acestea, Executivul a uitat să amâne și primul termen trimestrial pentru plata CAS și CASS, din moment ce acesta pică pe 26 martie 2018, adică înainte de termenul-limită de depunere al formularului 600.
Chiar și în aceste condiții, n-are o importanță prea mare că primul termen de plată rămâne neschimbat. De ce? Pentru că plata CAS și CASS se face în baza unei decizii de impunere pe care Fiscul o emite în baza formularului 600 depus de persoanele fizice cu venituri din activități independente.
Cu alte cuvinte, fără declarația 600 depusă, Fiscul nu poate emite decizia de impunere, iar persoanele fizice n-au cum să achite nicio contribuție pentru pensii și sănătate fără decizia de impunere. Fiscul nu poate încasa bani fără justificare, adică în lipsa deciziei de impunere, în cazul de față.
Decizia de impunere reprezintă titlu de creanță și înștiințare de plată, iar persoanele fizice trebuie să o poată contesta dacă sunt de părere că Fiscul a greșit ceva la stabilirea CAS și CASS de achitat în 2018.
Pe deasupra, conform declarațiilor recente ale autorităților, plata CAS și CASS ar urma să se facă o singură dată pe an, nu în patru tranșe. Astfel, acesta este un alt indiciu că n-are relevanță că Guvernul a uitat să amâne termenul de plată din martie 2018.
Noul termen-limită pentru depunerea formularului 600 este 16 aprilie 2018. În prezent, CAS și CASS trebuie achitate trimestrial, în patru tranșe egale, până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Rezultă, așadar, următoarele termene de plată aferente anului 2018 (cel puțin momentan):
- 26 martie;
- 25 iunie;
- 25 septembrie;
- 21 decembrie.
Formularul 600, necesar la stabilirea CAS și CASS de achitat în 2018, trebuie depus de către persoanele fizice care au obținut în 2017 venituri din activități independente (PFA și avocații, de exemplu), din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, din investiții (inclusiv dividende), din activități agricole, silvicultură și piscicultură sau din alte surse.
Notă: Află de aici mai multe informații despre declarația 600.
Comentarii articol (3)