avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Termene de plata taxe PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Termene de plata taxe PFA

Buna ziua.

Am infintat un PFA, in 27 aprilie 2013.
Realizez venit numai din PFA si am ales impozitare in venit real.

Care sunt termenele de plata pentru impozit 16%, CAS (5.5%)?( si CASS(31.5%)?)

Practic, ce trebuie sa fac ca sa fiu in regual la FISC : CAND MA DUC LA EI SA PLATESC, CE PLATESC si CE DECLARATII MAI DEPUN ?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristigolo , utilizator 19:48, 12 Iulie 2013
Buna ziua,

In primul an de activitate, PFA depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare, urmand ca in baza acesteia organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate. Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie).
Incepand cu 2013, platitorii de impozit pe profit pot opta pentru platile trimestriale anticipate: sa plateasca 4 transe egale cu 25% din impozitul platit in anul anterior. Conditie obligatorie pentru cei care opteaza pentru acest sistem este sa-l pastreze minim 2 ani.
In anii urmatori, contribuabilul poate depune o declaratia 220 de venit estimat sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.
In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pina la 15 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelate 3 termene de plata ramase.
Important!
In cazul in care PFA obtine si venituri a caror impunere se face prin retinere la sursa (de ex. comisioane), aceste venituri nu se vor include in declaratia estimativa 220.



Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla.
Contribuabilul are obligatia de a depune pana la data de 15 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decit cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.

In afara declaratiilor 200 si 220, un PFA este obligat sa depuna si alte declaratii:
 Daca are salariati inregistrati, va depune declaratia 112. Declaratia va fi urmata de modificarea vectorului fiscal la ANAF, prin depunerea in termen de 30 de zile a declaratiei 010.
 Va depune 392, in functie de modul in care este inregistrat: ca platitor de TVA sau neplatitor de TVA.
 Daca este inregistrat cu TVA, trimestrial va depune 300 si 394;
 Daca are intracomunitare va depune 390. In cazul acesta se va schimba perioada fiscala de la trimestrial la lunar si pentru declaratiile 300 si 394.
 Daca e platitor de TVA va depun in ianuarie, declaratia 094 – cifra de afaceri.
 Daca este neplatitor de TVA si inregistreaza o cifra de afaceri de 225.000 lei, in luna urmatoare se va inregistra ca platitor de TVA.

Contributia de sanatate

- Contributia de sanatate se calculeaza pe baza venitului net estimat declarat prin formularul 220;

- Regularizarea se face la sfarsitul anului pe baza venitului net realizat decalrat prin formularul 200

CAS

Persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente obtinute, daca nu sunt asigurate ale sistemului public de pensii obtinand si venituri din salarii ca urmare a unui contract individual de munca sau daca nu au calitatea de pensionar.

Formularul 600 se depune anual pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, iar in cazul inceperii unei activitati in cursul anului fiscal, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

In afara de acestea mai trebuie sa achizitionati :Registrul de incasari si plati si Registrul inventar
Multumesc.Foarte detaliat raspunsul dvs. In acelasi timp, de multe ori , prea multe detalii nu sunt cea mai buna optiune, in sensul, din ce am inteles
"organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate. Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din trimestrul de referinta"

adica TREBUIA sa imi vina o "hartie"(decizia organului fiscal) din 27 aprilie pina acum si NU am primti nimic si nu am platit nimic. Cred ca cel mai bine voi rezolva cu drumuri la FISC. In acelasi timp, as vrea sa stiu ce fac aceasta situatie - nu am platit nimic pentru ca nu am primit nimic.(penalitati ceva , alte aspecte).

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa devin pfa - servicii foto m2gica m2gica Buna ziua...Vreau sa ofer servicii fotografice ...Pot sa devin pfa? De ce am nevoie si ce implica asta ? Care sunt obligatiile mele catre stat? Pot elibera ... (vezi toată discuția)
Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat pentru pfa (fara tva / servicii web) an 2012-2013 romeot27 romeot27 Buna, Am un PFA deschis in luna 10.2012. Au trecut 6 luni de atunci si am facturi emise in valoare de 14000 RON. Nu sunt angajat in alta parte, deci sunt ... (vezi toată discuția)
Firma noua mefistos mefistos Imi puteti spune va rog daca pentru un site online ce presteaza servicii dedicate persoanelor juridice este necesar infiintarea unui SRL platitor de TVA? Daca ... (vezi toată discuția)