Mai intai va inregistrati la ONRC (registrul comertului) si aveti nevoie de un dosar cu sina care sa contina urmatoarele acte:
1. Cererea de înregistrare;
2. Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării firmei (original);
3. Carte de identitate sau paşaport (fotocopie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul);
4. Documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru (copie legalizată). In cazul contractului de închiriere acesta trebuie înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, pentru cel încheiat între persoane fizice şi persoane juridice ori între persoane fizice
5. Dacă este cazul, avizul privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 230/2007 (completat pe formular-tip, original);
6. Specimenul de semnătură al persoanei fizice autorizate (original);
7. Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii (model 1 sau model 2, după caz).
8. Dacă este cazul:
- precizare din care să rezulte că titularul dreptului de proprietate înţelege să afecteze folosinţa spaţiului în vederea stabilirii sediului profesional al persoanei fizice autorizate (declaraţie, etc.);
- documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectaţiune (declaraţie pe proprie răspundere);
- documentele care atestă pregătirea profesională (fotocopii certificate olograf);
9. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale: taxele de registru.
Dupa ce v-au iesit actele mergeti la ANAF si depuneti un dosar cu sina care sa contina:
-Declaratie de venit estimat (formular 220), se depune in doua exemplare (PDF formular si instructiuni); Baza legala: art. 81 din Codul Fiscal
- Cererea de optiune pentru sistemul real de impunere / norme de venit (nu exista formular tip)
Baza legala: art. 51 alin. (3) din Codul fiscal, pct. 58-60 din Normele Metodologice
- Copie dupa autorizatia de functionare obtinuta de la ORC;
- Copie BI/CI
- Cerere de inregistrare Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul inventar
Termen de depunere: maxim 15 de zile de la inceperea activitatii.
Apoi puteti sa achizitionati o casa de marcat, daca e cazul, precum si sa eliberati facturi fiscale.
Buna ziua,
In primul an de activitate, PFA depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare, urmand ca in baza acesteia organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate. Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 15 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie).
Incepand cu 2013, platitorii de impozit pe profit pot opta pentru platile trimestriale anticipate: sa plateasca 4 transe egale cu 25% din impozitul platit in anul anterior. Conditie obligatorie pentru cei care opteaza pentru acest sistem este sa-l pastreze minim 2 ani.
In anii urmatori, contribuabilul poate depune o declaratia 220 de venit estimat sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.
In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pina la 15 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelate 3 termene de plata ramase.
Important!
In cazul in care PFA obtine si venituri a caror impunere se face prin retinere la sursa (de ex. comisioane), aceste venituri nu se vor include in declaratia estimativa 220.
Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla.
Contribuabilul are obligatia de a depune pana la data de 15 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decit cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.
In afara declaratiilor 200 si 220, un PFA este obligat sa depuna si alte declaratii:
Daca are salariati inregistrati, va depune declaratia 112. Declaratia va fi urmata de modificarea vectorului fiscal la ANAF, prin depunerea in termen de 30 de zile a declaratiei 070.
Va depune 392, in functie de modul in care este inregistrat: ca platitor de TVA sau neplatitor de TVA.
Daca este inregistrat cu TVA, trimestrial va depune 300 si 394;
Daca are intracomunitare va depune 390. In cazul acesta se va schimba perioada fiscala de la trimestrial la lunar si pentru declaratiile 300 si 394.
Daca e platitor de TVA va depun in ianuarie, declaratia 094 – cifra de afaceri.
Daca este neplatitor de TVA si inregistreaza o cifra de afaceri de 225.000 lei, in luna urmatoare se va inregistra ca platitor de TVA.