avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Ajutor simulare la concret al calcului taxelor la stat pentru PFA (fara TVA / servicii web) an 2012-2013

Buna,

Am un PFA deschis in luna 10.2012. Au trecut 6 luni de atunci si am facturi emise in valoare de 14000 RON. Nu sunt angajat in alta parte, deci sunt pasibil de plata la sanatate. Ignoram cheltuielile pentru moment. Considerand ca nu am avut cheltuieli deloc.

Nu am angajati, nu sunt platitor de TVA. Nu am mijloace fixe. Cod CAEN este 6311 si sistemul de impozitare este cel real. (fara norma de venit).

Nu am platit inca taxe la stat deloc in astea 6 luni. Nici impozitul, nici CAS, nici sanatate.

Puteti va rog sa simulati un calcul estimativ al sumelor pe care le datorez la stat? Nu e fff importanta suma de plata pe cat mai degraba procedura ma intereseaza, ca sa o memorez pentru totdeauna, raportat la noile reglementari din 2013.

Daca se poate sa-mi explicati dintre soldurile datorate la stat, cate se platesc lunar, cate se platesc anual si cate trimestrial.

Si va rog si despre declaratiile astea ciudate la stat care trebuiesc facute, cand se fac si care sunt cele care ma privesc pe mine.

Stiu ca raspunsul pare a fii jumate de constitutie :) dar sigurat si altii au problema asta si cu cat e mai detaliat raspunsul cu atat lamuriti pe cat mai multi cititori de ai dumneavoastra. Am citit postari suficiente sa inteleg ca nu este unul complet cap-coada care sa lamureasca pe un incepator ca mine. Sau daca este, nu l-am gasit.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:03, 30 Martie 2013
Buna ziua,



In primul an de activitate, PFA depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (formular 220), in termen de 15 zile de la autorizare, urmand ca in baza acesteia organul fiscal sa emita o decizie de impunere privind platile anticipate. Aceste plati se vor efectua trimestrial, pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).
In anii urmatori, contribuabilul poate depune o declaratia 220 de venit estimat sau organul fiscal poate emite decizia de plati anticipate pe baza declaratiei 200 de venit anual depusa de contribuabil pentru anul precedent.
In cazul in care nu se primeste decizia de plati anticipate pina la 15 martie, contribuabilul va efectua plata anticipata de impozit aferenta trimestrului I, la nivelul impozitului platit pentru trimestrul IV al anului anterior, urmand ca diferenta sa se regularizeze pe celelate 3 termene de plata ramase.

Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla.
Contribuabilul are obligatia de a depune pana la data de 25 mai a anului urmator celui de impunere, declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200). Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care stabileste o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decit cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.

Pentru CASS contributia se calculeaza pe baza venitului net estimat in declaratia 220. Regularizarea se face tot prin declaratia 200.

Pentru CAS, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din activitati independente obtinute, daca nu sunt asigurate ale sistemului public de pensii obtinand si venituri din salarii ca urmare a unui contract individual de munca sau daca nu au calitatea de pensionar.

Cotele si mod de calcul:

1. Impozit :baza de calcul pentru impozit se stabileste ca diferenta intre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale, la care se aplica cota de 16%.
Pentru anul 2012 trebuie sa stabiliti care este baza impozabila :( venituri incasate pana la 31.12.2012 - cheltuieli achitate pana la 31.12.2012) *16%
Sa presupunem ca 14.000 este suma incasata in 2012 si nu aveti cheltuieli :
14.000 *16% = 2.240 lei/an

2. CASS se calculeaza ca diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale, la care se aplica cota de 5.5%.
Presupunem la fel ca si mai sus:
14.000 *5,5% = 770 lei/an

3. CAS
ART. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

Pentru 2012 si ianuarie 2013 salariul mediu brut = 2117 lei (2117 x 35% = 741 x 31.3% CAS = 232 lei / luna minim)
Din februarie 2013 salariul mediu brut = 2223 lei (2223 x 35% = 778 x 31.3% CAS = 244 lei / luna minim)


In anul 2012, la infiintarea pfa ati depus declaratia 220 cu venitul estimat si v-a venit acasa decizie de impunere? Pe acea decizie va da suma de platit si termenul in care trebuie facuta plata.
Fata de acel venit declarat estimat pentru 2012, urma sa platiti si rate anuale anticipate ca si contributie la sanatate. Asta nu avea legatura ca sunteti sau nu angajat in alta parte cu contract de munca. Doar pentru contributia la pensie(cas) e valabila aceasta conditie.
Rata la contributia la sanatate se plateste trimestrial, pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Acum, pana la 25 mai 2013 va trebui sa completati si sa depuneti declaratia 200 cu ce ati realizat in anul fiscal 2012.
Veniturile, in cazul activitatii dumneavoastra, sunt toate sumele incasate din activitatea desfasurata. Nu sunt venituri sumele cu care ati venit dumneavoastra la infiintarea pfa sau pe parcurs.
Cheltuielile sunt unele deductibile in totalitate, altele deductibile limitat iar altele nedeductibile.
Impozitul e de 16%.
Pentru anul 2013, in luna ianuarie, ati depus declaratia 220 cu venitul astimat pentru acest an si v-a venit decizia de impunere acasa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii fiscale pentru intreprindere individuala? TDenisa TDenisa Buna ziua! Ce declaratii fiscale se completeaza in cazul I.I si cand se depun( din oct. 2012)? Intreprinderea Indiv.poate elibera facuri pe persoane ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)
Termene de plata taxe pfa cristigolo cristigolo Buna ziua. Am infintat un PFA, in 27 aprilie 2013. Realizez venit numai din PFA si am ales impozitare in venit real. Care sunt termenele de plata ... (vezi toată discuția)