Anul fiscal este ianuarie - decembrie 2013. Cum dumneavostra v-ati infiintat in septembrie 2013, aveti de platit impozitul si contributia la sanatate pentru aceasta perioada. Si cand ati depus la infiintare declaratia 220, tot pentru acesta perioada ati declarat venitul.Asa ca e bine ca in ianuarie 2014 sa depuneti o noua declaratie 220 pentru venitul estimat pentru anul 2014 in functie de care veti plati cele patru rate anuale la impozitul pe venit si sanatate (si pensie daca e cazul depuneti declaratia 600 cu venitul lunar asigurat care disera de cel estimat si in 2014 nu poate fi mai mic de 804 lei lunar. Va rezulta contributia lunara minima de platit de 252 lei).
Doamne Dumnezeule....
Doamna inspector fiscal mi-a spus ca in declaratia 220 sa trec venitul si cheltuielile pe care eu cred ca le voi avea in perioada Septembrie 2013-Septembrie 2014, motiv pentru care eu am trecut 800 ron venit brut lunar si 300 ron cheltuieli lunar,adica 9600 ron anual,respectiv 3600 ron anual.
Nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru 8 luni in care eu nu am avut venit de nici un fel,daramite din PFA, care era inexistent?
Plus ca pentru astea 8 luni eu deja am platit CASS ca persoana fara venit.
In momentul de fata, in activitatea mea sunt pe minus foarte multe sute de RON,de unde Dumnezeu sa mai scot bani pentru 2014?
Si daca depun alta declaratie 220 pentru 2014 si iar am de plata alte sume,la regularizare(car e sincer nu stiu in ce luna se intampla sept/decembrie), in urma veniturilor mele aproape inexistente mi se returneaza diferenta si pe 2013 si pe 2014?
La inceputul anului viitor, pana pe 25 mai 2014, veti depune declaratia 200 cu situatia realizata pe 2013 apoi veti primi acasa decizia de impunere in care se va face regularizarea si se va vedea ce trebuie sa va dea inapoi atat la impozitul pe venit cat si la sanatate.
Eu spuneam sa depuneti neaparat chiar la inceputul lui ianuarie acea declaratie 220 pentru venitul estimat din 2014 pentru a nu va pune ei un venit comparativ cu cel din 2013 care se refera doar la patru luni.
Multumesc tare mult,incep si eu sa ma mai lamuresc :)
Stiti cumva cam la cat timp se inapoieaza diferenta de bani dupa ce se face regularizarea si in ce mod?(depunere in cont sau daca trebuie sa ma duc personal sa ii ridic)
In privinta declaratiei 600...Pe 2013 nu am realizat venituri suficiente cat sa imi permit sa platesc pensia,ba din contra,sunt pe minus cu cateva milioane bune,iar pe 2014 la fel estimez ca nu voi avea un venit net mai mare de cateva sute de lei.Deci nu prea as avea de unde sa platesc.Ce fac in acest caz cu declaratia 600?
Pe decizia de impunere pe care o veti primi acasa in urma depunerii declaratiei 200 scrie ca in termen de maxim 60 de zile de la primirea ei trebuie sa platiti diferenta de impozit sau sa mergeti la ei sa solicitati returnarea diferentei platite in plus sau compensarea unor obligatii fiscale scadende la acel moment.
Problema care se pune e ca nu exista un termen fix in care ei trebuie sa va trimita acasa aceasta decizie de impunere care incepe sa fie trimisa in a doua parte a anului.
Acum referitor la stabilirea acelui venit minim pe care-l treceti in declaratia 220 fata de care se va calcula impozitul pe venit anticipat. Da, daca e estimat prea mic, impozitul pe venit de 16% se calculeaza si plateste asa cum rezulta el. Dar pentru contributia la sanatate, chiar daca venitul lunar estimat este prea mic, procentul de 5,5% se aplica nu asupra acestui venit lunar estimat ci asupra valorii salariului minim brut pe economie din acea luna. In prima parte a anului 2014 acesta va fi de 850 lei si deci valoarea contributiei lunare anticipate va fi de 47 lei.
Atat impozitul pe venit cat si contributia la sanatate anticipate se platesc trimestrial, pana pe 25 a ultimei luni a fiecarui trimestru.