Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului pe venit + CASS am avut de platit 960 RON impozit si 335 CASS (eu am estimat un venit de 800 RON lunar si cheltuieli lunare de 300 RON pentru perioada sept 2013-sept2014).
Eu intelesesem ca pot plati in 4 transe,dar mi s-a cerut sa platesc toata suma pana la data de 25 Dec. 2013.Am platit cu chiu cu vai, desi eu nu am facut nici pe departe profit pana acum din aceasta activitate, iar pe chitanta din care reiese plata CASS-ului scrie ca am platit suma de 335 RON pentru perioada septembrie-decembrie 2013. Nu se presupune ca acesti 335 RON sunt pentru tot anul fiscal?
Pe chitanta cu impozitul nu se specifica nici o perioada,nici macar anul...
Sa inteleg ca eu tot mai am de platit CAS pentru anul ce urmeaza?
Intreb pe acest forum deoarece doamnele de la biroul unde am platit,nu au stiut ce sa imi spuna...
Multumesc tare mult!
Am inteles.
Insa cred ca nu am explicat prea bine ceea ce doream sa aflu :)
In privinta declaratiei 600,ma refeream la plata pensiei.Pentru anul 2013 nu am avut venituri din activitate(sunt pe minus),nu am depus declaratia 600 si estimez ca nici pe anul 2014 nu voi avea venituri nete mai mari de 300-400 ron lunar,motiv pentru care nu prea as avea de unde sa dau 250 ron lunar(cred ca atat este) pentru plata CAS si sa mai si traiesc.Intelesesm ca daca nu se face venitul lunar de 700 si ceva de lei nu se completeaza nici declaratia 600.
M-ati putea lamuri,va rog?
Multumesc!
Norme metodologice la codul fiscal:
ART. 296^22
32. Venitul declarat de contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Codul fiscal reprezintă un venit ales de către aceştia, cuprins între 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Încadrarea în categoria persoanelor obligate să se asigure se face în funcţie de:
– venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
– venitul estimat a se realiza potrivit art. 81 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care îşi încep activitatea în cursul anului fiscal;
– valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 49 din Codul fiscal, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.