avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Anulare obligatii CAS, PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Anulare obligatii CAS, PFA

Buna ziua,
Sunt PFA-inregistrat din octombrie 2012.
Pe baza deciziei de impunere pentru plati anticipate, am achitat Cass-ul si impozitul pe venit. Pentru ca venitul net anual a fost mic pe cele trei luni (1267 ron), nu am achitat CAS, dar am primit 2 somatii de plata si o decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii. 1.Cum si unde pot cere anularea acestor obligatii de plata si a somatiilor, respectiv a deciziei?
Mentionez ca am primit regularizarea (decizia de impunere anuala pt venituri realizate in 2012-castig net anual 1267ron, diferente de impozit in urma regularizarii 43 ron) si ca nu realizez venit din nicio alta activitate.
Am fost azi la Fisc, ANAF, o doamna de acolo mi-a aratat ca figurez cu aceste restante CAS din 2012.
2. Nu e de competenta lor sa anuleze aceste obligatii din oficiu?
De asemenea, azi mi s-a mai spus ca plata CASS-ului e insuficienta, deoarece achitand doar 50 ron pe trimestru, nu e 5, 5% din salarul minim pe economie.
3.Va rog, imi puteti spune din ce venit trebuie, conform legii, sa mi se calculeze obligatiile CASS, in calitate de Pfa in sistem real, individual?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigabriela23 , utilizator 16:59, 20 Decembrie 2013
Din codul fiscal ART. 296^22 Baza de calcul
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale (CAS) pentru persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

ART. 296^24 Plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale
(1) Contribuabilii (persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice) sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale.

(2) În cazul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, plăţile anticipate prevăzute la alin. (1) se stabilesc de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevăzute la art. 82, prin decizie de impunere, pe baza declaraţiei de venit estimat.
În cazul contribuţiei de asigurări sociale, obligaţiile lunare de plată se stabilesc pe baza venitului declarat.

Deci pentru CAS trebuia sa depuneti la infiintare si declaratia 600 cu venitul lunar declarat care difera de venitul estimat din declaratia 220. Si rezulta acea plata lunara anticipata a contributiei CAS pentru ca ati primit acasa instiintare ca nu ati platit-o in acele luni din 2012.
Multumesc pentru raspunsuri, am depus declaratia 600 o data cu cea 220. Pe baza acelei declaratii 600, pe care eram obligata sa o depun si in care am declarat 800 ron venit pe luna, am primit dispozitiile, somatiile.. de plata CAS.
Intrebarea mea este:
Ce fac ca aceste obligatii CAS sa mi se anuleze, in conditiile in care nu am cum sa le achit, cui ma adresez, de competenta cui este sa ma indrume, conform legii?
Orice sugestie din partea celor care au fost in aceiasi situatie e mai mult decat binevenita.
Multumesc.
Buna andreeafor,

As dori sa te intreb daca ai gasit o rezolvare la problema ta,intrucat ma aflu in aceasi situatie si sunt total debusolata.
Sunt inregistrata fiscal din 10.09.2013,cand am depus declaratia pentru venitul estimat inspectorul fiscal mi-a spus sa trec cat cred eu ca o sa castig&cheltui lunar intre sept.2013-sept2014.
Am primit decizia de impunere anticipativa cu un total de plata (impozit+cass) de 1250 ron,dar cum pe chitanta cass scrie ca am platit 335 ron asta ce vrea sa insemne?ca eu tot mai am de plata?Nu se presupune ca este contributia pe tot anul?
IN cazul tau cum a fost?

Multumesc tare mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa dona33 dona33 Am infiintat un pfa. La fisc nu imi primesc formularul 220 decat daca pun si formularul 600, deoarece nu am servici. Depunand si formularul 600 obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Reducere obligatii plata cas pfa ariaint ariaint Buna ziua, Am infiintat un PFA in Februarie 2013, am atasat la dosarul de infintare documentele necesare din care reiese faptul ca sunt in primul an de ... (vezi toată discuția)