avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii PFA

Am infiintat un pfa. La fisc nu imi primesc formularul 220 decat daca pun si formularul 600, deoarece nu am servici. Depunand si formularul 600 obligatoriu trebuie sa platesc 244 lei lunar contributia la asigurari, chiar daca prin natura activitatii pfa-ului nu realizez castiguri mai mari de maxim 400 -500 lei lunar , uneori si sub 300.
Mi s-a spus la fisc ca in primul an este obligatoriu sa platesc contributii la asigurari chiar daca nu realizez venitul 244 lei lunar.
In consecinta, nu am putut inregistra la fisc pfa-ul.
E normal sa se intample asa?
Trebuie obligatoriu platite contributiile de la inceput, chiar daca nu ai venit?
Cel mai recent răspuns: dona33 , utilizator 19:50, 25 Noiembrie 2013
Nu. Depinde de sistemul de impozitare pentru care ati optat. Daca ati optat pentru calculul impozitului in sistem normat, atunci in baza grilei AFP-ului local si a codului CAEN vi se stabileste o anumita suma pe care trebuie sa o platiti ca impozit, indiferent de profitul realizat.
Daca ati optat pentru sistemul real, atunci prin D220 prezumati veniturile si cheltuielile pe care le veti realiza. Daca profitul nu va depasi un salariu minim pe economie in cazul CASS si un procent de 35%din sal. mediu pe ec in cazul CAS, atunci nu sunteti obligata sa achitati aceste contrib.
Deoarece nu am serviciu, mi se cere sa completez odata cu formularul 220 si formularul 600.
Prin natura pfa nu am venituri mari.Totusi de la fisc mi se impune sa platesc 244 ron lunar contributii.Se motiveaza ca asa este in primul an de infiintare, platesti neconditionat contributiile, chiar de faci chiar de nu faci acel plafon, abia din anul urmator spun ei ca nu voi plati, daca nu realizez acel plafon. Este legal sa imi opreasca inca de la infiintarea pfa-ului contributiile?
In baza venitului declarat prin D220 cei de la ANAF emit o decizie de impunere prin care se stabilesc plati anticipate. Pana aici e corect.

Conf art 296^21 alin 1 Cod fiscal următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
b) membrii întreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;
d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

Conf art 296^22 alin 1 Cod fisc baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.


Cred ca AFP-ul local interpreteaza altfel legislatia fata de AFP (finante) -urile din alte judete.

In ceea ce priveste plata anticipata aveti prevederea art 296^24 din Codul fiscal:
(1) Contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) şi h) sunt obligaţi să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale.
(2) În cazul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, plăţile anticipate prevăzute la alin. (1) se stabilesc de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevăzute la art. 82, prin decizie de impunere, pe baza declaraţiei de venit estimat/norma de venit sau a declaraţiei privind venitul realizat, după caz. În cazul contribuţiei de asigurări sociale, obligaţiile lunare de plată se stabilesc pe baza venitului declarat, prevăzut la art. 296^22 alin. (1).
(3) În decizia de impunere, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) se evidenţiază lunar, iar plata acestei contribuţii se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
(4) În decizia de impunere, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii prevăzuţi la art. 296^21 alin. (1) lit. a)-e) şi h) se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
In fine.Ce mai conteaza? Ei decid, noi trebuie sa ne conformam.
Am depus d220 si d600 azi
Am estimat venitul pe 7 luni la 2000 lei
Pe d600 m-au pus sa trec pe spate lunar ,778 lei
O sa trebuiasca sa platesc 1700 lei statului
Practic, dintr-un venit de rahat, statul isi ia portia cea mai mare, ca de, asa am facut legea, iar noi nu putem face nimic, iar cei care iti dau acele firimituri drept plata ptr munca depusa, te obliga sa iti faci pfa ca sa le poti lua.
Nestiind ce te asteapta, faci acel pfa, apoi iti dai seama: am muncit 7 luni degeaba, cu banii dati pe infiintarea pfa-ului cu contributiile si impozitul ce va veni, ca banuiesc ca o sa ia si impozit, trebuie sa aduc bani de acasa.
Oare este logic asa ceva?
Contabilul zice una, cei de la fisc zic alta.
Concluzia, am muncit degeaba sa dau statului banii castigati
Traim in romania , iar statul roman, este HOTUL CEL MARE

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii obligatorii pfa claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitate la un PFA nou infiintat si va rog frumos sa-mi spune-ti ce contributii obligatorii trebuie sa plateasca titularul de PFA. ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pfa-obligatoriu daca nu sunt angajata? scris scris Buna ziua, Mi-am infiintat un PFA si nu sunt angajata in alta parte. Cei de la ANAF mi-au spus ca tb sa depun si D600 cu acel venit minim de 805 lei lunar ... (vezi toată discuția)
Contributii pensii persoana fizica autorizata Andita2015 Andita2015 Daca la un PFA, fara angajati si neplatitor de TVA estimez venituri de 5000 si cheltuieli de 4000 lei pe anul 2015 (acestea sunt datele cu care am completat ... (vezi toată discuția)