avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributii pensii persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributii pensii persoana fizica autorizata

Daca la un PFA, fara angajati si neplatitor de TVA estimez venituri de 5000 si cheltuieli de 4000 lei pe anul 2015 (acestea sunt datele cu care am completat declaratia 220 in februarie 2015), sunt obligat sa platesc CASS?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:12, 28 August 2015
O sa va dau un fragment din codul fiscal care sa va raspunda la intremarea din text.
ART. 296^22 Baza de calcul
....
(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Si pentru intrebarea din titlu referitoare la obligativitatea platii contributiei la pensie in primul an de functionare al pfa, da, trebuia sa fi depus la inceput, alaturi de d220 si d600 cu venitul minim lunar asigurat care difera de cel estimat din declaratia 220. In acest an venitul minim lunar asigurat este 845 lei si rezulta 222 lei minim de plata lunar. Aceasta contributie la pensie nu trebuia sa o platiti in primul an doar daca mai aveti in acelasi timp un contract de munca valabil in alta parte.
Am vrut sa depun d600 dar cei de la admin fin au zis ca nu sunt obligat pt vrnitul pe care l-am estimat sa platesc contrib la pensie, la fel au zis si cei de la casa de pensii, ca e optional, asa ca am ales sa nu depun d600. Deci cum se interpreteaza articolul din codul fiscal pana la urma?
Eu zic ca trebuie sa depuneti in primul an de activitate. Comparatia asta pe care o sugerati si ca e trecuta si in normele de aplicare a acelui articol din codul fiscal, nu se face pentru o situatie estimata ci pentru una realizata si asta se va face incepand din anul doi de functionare prin compararea cu realizatul din primul an. Caci va dati seama ca asa fiecare si-ar estima acolo fiecare niste valori ca sa nu mai plateasca deloc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii obligatorii pfa claudana claudana Buna ziua! Tin contabilitate la un PFA nou infiintat si va rog frumos sa-mi spune-ti ce contributii obligatorii trebuie sa plateasca titularul de PFA. ... (vezi toată discuția)
Plata contributi la pensie pentru pfa Ramona24 Ramona24 Daca PFA -ul a fost infiintat cu ianuarie 2015, trebuie pe anul 2015 in curs platita contributia de pensii sau in 2016 pentru 2015. Multumesc. (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)