avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 600
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 600

Buna ziua,

Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus declaratia 600. Acum exista riscul ca PFA-ul sa nu mai aiba loc de munca dar care este procedura cu declaratia 600?
Am inteles ca ar trebui sa depuna declaratia 600 incepand cu luna in care datoreaza contributia pentru pensii, in cazul de fata cred ca ar fi luna urmatoare celei in care inceteaza contractul de munca sau probabil mai exact in termen de 15 zile de la data incetarii contractului de munca.
Dar cum se completeaza declaratia, adica ce sume se trec? Venitul realizat in 2013 sau venitul estimat pentru 2014? Venitul realizat in 2013 este mai mic decat 800 lei lunar. Venitul estimat pentru 2014 este mai mic decat plafonul minim pentru care s-ar datora contributia pentru pensii. In aceasta situatie cum se procedeaza, se completeaza declaratia 600 cu aceasi suma din declaratia 220 sau se completeaza cu plafonul minim? Sau nu se depune declaratia?
Am inteles ca indiferent daca venitul estimat este mai mic decat plafonul tot se datoreaza contributia minima pentru pensii, adica decizia se va emite pe cel putin contributia minima, este adevarat? Daca este adevarat atunci de unde sa se plateasca contributia minima daca nu o sa fie venituri cat plafonul minim?

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
utilizator5555, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:16, 22 Iulie 2014
In maxim 15 de la incetarea contractului de munca depuneti D600 prin care declarati venitul lunar minim asigurat pentru calculul contributiei la pensie. In acest an este 804 lei lunar si rezulta o contributie la pensie lunara de 252 lei, deductibila in totalitate. Plata se face trimestrial, pana pe 25 a primei luni din urmatorul trimestru.
Acest venit minim asigurat difera de venitul estimat care se declara in D220 la inceputul fiecarui an.

Din codul fiscal (norme metodologice la art. 296.22):
"Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare".

Daca ulterior depunerii D600 va reangajati in alta parte cu contract de munca valabil, atunci in aceeasi zi depuneti D601 pentru a va scoate din evidenta si a nu mai plati contributie la pensie pe pfa.
Ultima modificare: Marți, 22 Iulie 2014
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns.
Am adaugat mai tarziu ca in anul 2013 venitul realizat a fost mai mic decat plafonul. Din citatul din codul fiscal reiese ca, contribuabilii in sistem real care in anul precedent au realizat venituri sub plafonul minim nu sunt obligati sa plateasca contributia dar mai trebuie sa depuna D 600?

Multumesc
Daca va incadrati in acele conditii si va hotarati sa nu mai platiti contributie la pensie, atunci nu depuneti deloc in acest an D600. Apoi vedeti in ianuarie 2015, daca se schimba situatia, sa depuneti D600 pentru anul 2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributi la pensie pentru pfa Ramona24 Ramona24 Daca PFA -ul a fost infiintat cu ianuarie 2015, trebuie pe anul 2015 in curs platita contributia de pensii sau in 2016 pentru 2015. Multumesc. (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pfa-obligatoriu daca nu sunt angajata? scris scris Buna ziua, Mi-am infiintat un PFA si nu sunt angajata in alta parte. Cei de la ANAF mi-au spus ca tb sa depun si D600 cu acel venit minim de 805 lei lunar ... (vezi toată discuția)
Plata anticipata impozit pe venit+cass andreigabriela23 andreigabriela23 Sunt inregistrata fiscal din data de 10.09.2013 pentru activitatea de traducator si interpret autorizat.In urma deciziei de impunere anticipativa a impozitului ... (vezi toată discuția)