avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Reducere obligatii plata CAS PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Reducere obligatii plata CAS PFA

Buna ziua,

Am infiintat un PFA in Februarie 2013, am atasat la dosarul de infintare documentele necesare din care reiese faptul ca sunt in primul an de activitate si am fost disponibilizat in ultimele 3 luni in vedera obtinerii reducerii de mai jos

Reducere a normelor de venit:
4) Reducerea cu 50% pana la data de 31,12 a anului in curs pentru persoanele care se afla in primul an de activitate si au fost disponibilizate in ultimele 3 luni
Am depus si declaratia 600 pentru CAS la un venit lunar declarat de 900 RON

Dupa 30 de zile am primit o Decizie de Impunere fara reducere si in coloana cu CAS 0 , am platit insa CAS Trim1 conform unei decizii a unui prieten ce avea exact aceasi situatie cu mine.

Am semnalat la Fisc au refacut Decizia de impunere si am primit reducere la Impozit si CASS 50% si in continuare CAS 0

Acum la sfarsit de an am constatat ca apar in calculator cu CAS Aferent TRIM3 si TRIM4 in valoare de aproximativ 1800 RON restant

Pe scurt intrebrile ar fi

1) Reducerea normei implica si reducerea CAS cu 50%? sau doar Imp si CASS
2) Daca pe decizie si pe Anexa 2 la Decizie sumele CAS apar 0 cum se poate ca in PC-ul de la administratie sa apara altceva?

Parea mea este inspectorul responsabil a bulucit deciziile alea de impunere.
Eu vad solutionarea:
1) Achit toata suma insa stiu ca am fost asigurat CAS
2) Sumele achitate TRIM 1 si 2 se reporteaza pentru anul 2014 si ce apare TRIM3si TRIM4 se anuleaza din PC

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters277956 , utilizator 14:50, 18 Decembrie 2013
1)reducerea normei implica doar reducerea impozitului;legat de cass(sanatate) art 296^22 alin 2) din codul fiscal prevede ,, Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.''
art 296 ^21[ link extern ]

2)chiar ca nu se mai pricepe nimic din deciziile emise legat de cas(pensie);normal si corect era sa se procedeze astfel,avand in vedere ca ati depus decl 600 pentru un venit lunar de 900 lei 900*11luni*31.3%=3099lei de plata pt 2013.

cf. art. 296^22 alin1) din codul fiscal

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate pana in 1 iulie 2012 lucianilin lucianilin In martie 2012,am vandut in calitate de producator agricol, catre o societate comerciala porumb boabe.S-a intocmit Borderou de achizitie ,si a fost retinut 2% ... (vezi toată discuția)
Plata cass Apostoaemihai Apostoaemihai Venitul meu ca membru al unei intreprinderi familiale in 2013 a fost de -799 lei(pierdere fiscala).In acesata situatie conform deciziei de impunere privind ... (vezi toată discuția)